Kråkbergskärret

Beskrivning
I den svaga sydsluttningen nedanför Kråkberget letar sig en liten bäck fram mellanmoränkullar och småmyrar. Bäcken omges på flera ställen av sumpskog med grova höga klibbalar omväxlande med granar, björkar och sälgar. På kullarna finns bestånd av naturskogskaraktär med grova granar och rikligt med granlågor. Denna miljö är ytterst värdefull för ett stort antal organismer. Mossor som hittats är platt spretmossa och liten hornflikmossa. Vedsvampar som gräddticka, rosenticka, lappticka och rynkskinn, lavar som violettgrå tagellav och brunpudrad nållav, insekter som skalbaggen Peltis grossa är arter som påträffas här och som kräver mer orörda skogsbiotoper. Alla dessa arter är hotade eller akut hotade enligt den svenska rödlistan (Gärdenfors 2000). Det jämna, fuktiga mikroklimatet, den skogliga kontinuiteten och därmed tillgången på död ved i olika nedbrytningsstadier är förutsättningar för dessa arters trevnad ¿ förutsättningar som inte kan uppfyllas i rationellt brukad skog. I de näringsrika delarna växer vitsippa, kabbeleka och missne i stora mängder. Även korallrot, Jungfru Marie nycklar, ängsnycklar, spindelblomster, gullpudra och lundstjärnblomma växer här.
Fågelfaunan är också rik, och fåglar som observerats i området är spillkråka, tretåig hackspett, göktyta, pärluggla, järpe, orre, tjäder mfl. (Oldhammer 1987)
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Dalarnas län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
17,63
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
20,57
Areal totalt (hektar)
20,63
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg