Ljusmorberget

Beskrivning
Den dominerande skogstypen i området utgörs av ungefär 100-årig granskog på frisk-fuktig mark. I sluttningen väster om Näverskomyran är beståndsåldern betydligt högre då det finns ett påtagligt inslag av äldre granar. Här finns det också mycket död granved, både som lågor i olika nedbrytningsstadier och som stående döda träd. Det är dessutom ganska gott om klenare död ved av både gran och björk i hela norra delen av området, förutom ett yngre granskogsparti. Enstaka mycket grova tallar förekommer i mitten av området. Äldre asp och björk förekommer också på olika håll.

Längs norra gränsen rinner en bred, meandrande skogsbäck, Börkelån. Den är utpekad som ett nationellt värdefullt vatten och hyser reproducerande flodpärlmussla.

I sydost finns ett sammanhängande område med gott om tallöverståndare ca 200 år gamla och även gamla senvuxna granar. På Ljusmorberget finns äldre tallskog med ett visst inslag av död tallved samt spår av tidgare bränder.

Arter som registrerats vid naturvärdesinventering i området 2015: Ulltickeporing, doftskinn, gränsticka, rosenticka, ullticka, tallticka, doftticka, granticka, vedticka, gammelgransskål, violettgrå tagellav, garnlav, lunglav, knärot, korallrot, spindelblomster, tjäder, tretåig hackspett (gamla spår).

I området finns inga kända kulturmiljölämningar. Bedömningen är att området i mycket liten omfattning utnyttjas av det allmäna friluftslivet.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västernorrlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
65,67
Areal vatten (ha)
0,10
Areal land (ha)
84,54
Areal totalt (hektar)
84,61
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg