Stor-Rotliden

Beskrivning
Läge och landskap
Stor-Rotliden ligger ca 17 km norr om Fredrika på 450-575 meters höjd över havet. Reservatet utgörs i huvudsak av berget Björkliden och Stöt-tingberget samt ett flackare, myrrikt område mellan de båda bergen. Det finns även myrområden i södra och nordvästra delen av reservatet, dessa ingår i större myrkomplex som ligger utanför reservatsgränsen. Tre mindre bäckar avvattnar området. Två av dem rinner så småningom ut i Lögdeån och en ligger inom Öreälvens avrinningsområde. En av bäckarna rinner från den mindre Trolltjärnen i öster. Flera skogsbilvägar finns i anslutning till reservatet och en väg kommer in i reservatets södra område.
Skogsmark
Den allra största delen av skogen i reservatet är naturskogsartad granskog. Det finns allmänt med liggande och stående död ved i alla nedbrytningsgrader. Hela reservatets skogsområden innehåller mycket torrträd, träd med toppbrott och gamla träd.
Grannaturskogen på berget Björkliden är en gles, lågproduktiv granskog på frisk blåbärsmark. Skogen är omkring 120 år. I de högre delarna finns det fläckvis rikligt med död ved. Det finns spår efter äldre dimensionsavverkning på berget och därav är det mer sparsamt med äldre levande träd. Även i den södra sluttningen syns tydliga spår efter äldre tiders skogsbruk, men här är mängden död ved ändå relativt god. All skog på Björkliden är troligtvis uppkommen efter en brand för länge sedan, men i den östra slutt-ningen syns detta tydligare med större andel löv inblandat i granskogen än på övriga delar av berget. Här är skogen välskiktad och tillgången på död ved är god. Längre ner mot myrkanterna är skogen mer välväxt med en del grova gamla granar, torrträd och lågor. Här är dock spåren efter äldre tiders huggningar tydliga i form av stubbar och stora luckor i det annars relativt slutna trädskiktet. Resterande skog runt berget Björkliden är främst grannaturskog på myrholmar och i myrkanter.
På myrholmarna och i myrkanterna är skogen bitvis av brandrefugial ka-raktär med gamla grova träd, torrträd och gott om lågor. På de sydligare myrholmarna är skogen relativt sluten med få luckor och måttliga mängder lågor och få torrträd.
På Stöttingbergets topparti och västsluttning växer en gammal och bitvis grov grannaturskog av höghöjdskaraktär. Skogen är hänglavsrik med rik-ligt med gamla granar. I denna del av skogen finns det allmänt med både stående och liggande död ved i olika dimensioner och nedbrytningsstadier. På bergets nordostsluttning växer en grov och produktiv grannaturskog på ca 150 år med stort inslag av gamla sälgar. Här förekommer det allmänt med färsk död ved. På bergets sydsluttning finns ett område med yngre, drygt 100 årig lövrik grannaturskog med inslag av både tall och asp.
Våtmarker och vattendrag
Myrmarkerna utgör en stor andel av området. I centrala delen av reservatet ligger den stora mångformiga Norrmyran som är en del av det ännu större
aapamyrkomplexet Stormyran, vilket är värderat till högsta värdeklassen i
våtmarksinventeringen. Även mindre kärr, ofta starkt sluttande, finns spridda i området och har höga naturvärden tack vare sin goda representa-tivitet för myrar i trakten. Trolltjärnen ligger i Norrmyran och har sitt utlopp i östlig riktning.
Naturvårdsarter
Området utgör en mycket lämplig miljö för arter knutna till äldre granna-turskog och höghöjdsgranskog. Följande naturvårdsarter har påträffats (hotkategori enligt Artdatabankens Rödlista 2015 inom parentes där NT = nära hotad och VU = sårbar): Svampar: blodticka, borstticka, doftskinn (NT), doftticka (VU), gammelgransskål (NT), granticka (NT), gränsticka (NT), kötticka (NT), lappticka (VU), ostticka (VU), rosenticka (NT), rynkskinn (VU), stjärntagging (NT), taigaskinn (VU), ullticka (NT), vedticka. Lavar: brunpudrad nållav (NT), bårdlav, garnlav (NT), knottrig blåslav (NT), luddlav, lunglav (NT), skinnlav, skrovellav (NT), stuplav, vitmosslav.
Kärlväxter: fjälldunört, fläcknycklar, nordbräken, sprängört, torta. Fåglar: järpe, lavskrika, tjäder.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
352,46
Areal vatten (ha)
0,10
Areal land (ha)
537,52
Areal totalt (hektar)
537,62
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg