Kyrkberget

Beskrivning
Sträckan upp till Kyrkbergets topp är delvis brant och blockrik. Belöningen för den som ändå ger sig upp på Kyrkbergets södra topp är en hänförande utsikt från bergets hjässa.

På Kyrkberget finns torrare tallskogar, fuktiga stråk med mest gran och däremellan en blandning av de dessa med stort inslag av lövträd. De äldsta träden är upp mot 200 år gamla, men de flesta ligger runt 150 år. I den nordvästra delen finns det många döda träd, som granbarkborren får ta på sig skulden för.

Tack vare läget vid Långsjön, låglänta sumpskogar samt en ostvänd sluttning, som undgår solens uttorkande strålar, blir klimatet tacksamt för många arter. Det gäller främst uttorkningskänsliga svampar, mossor och lavar. I kombination med gammal skog och död ved utgör det förhållanden som medför att många hotade eller mer eller mindre ovanliga arter trivs här. Lyssna bara på dessa poetiska namn för arter som har hittats i området - vedtrappmossa, gammelgranskål, rödhalsad vedsvampbagge, korthårig kulhalsbock och grönhjon. Spåren efter den tretåiga hackspetten ¿ typiska ringformade hackmärken där den druckit sav ¿ förekommer här och var på gamla granstammar i Kyrkbergets sluttning.

I området finns inga anläggningar eller anlagda leder. Området är ganska svårtillgängligt och inga anordningar planeras heller. Här får det orörda råda, vildmarkens förutsättningar bestämma hur och var du kan ta dig fram.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Dalarnas län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
57,48
Areal vatten (ha)
6,22
Areal land (ha)
69,13
Areal totalt (hektar)
75,31
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg