Didnok

Beskrivning
Naturreservatet Didnok ligger i södra delen av Jokkmokks kommun, cirka 35 kilometer söder om Jokkmokks centralort. Didnok är ett mindre, men tydligt markerat skogsberg i reservatets norra del. Söder om berget breder en skog-myrmosaik ut sig i ett moränbacklandskap utmed en sträcka av Vitbäcken. Naturreservatet Didnok angränsar till naturreservatet Kronogård och utgör en viktig del i det stora naturskogsområdet. Gränsen mellan naturreservaten går rakt över toppen på berget, och naturvärdena är lika höga på bägge sidor. Från hällmarken på toppen av berget är utsikten milsvid över de stora skogarna i Kronogårdsreservatet. Hela området är beläget över högsta kustlinjen, och höjden över havet varierar från ca 420 m ö.h. i Vitbäcken till drygt 520 m ö.h. uppe på Didnoks topp.
Berget Didnok täcks av gammal, urskogsartad tall- och barrblandskog. I både nord- och sydsluttningarna hyser tallskogen mycket höga naturvärden. Skogen är skiktad och det finns rikligt med riktigt gamla tallar och gamla grova sälgar. Här finns även rikligt med gammal, grov död ved av främst tall. Även i östra sluttningen dominerar tallskog med stort inslag av gamla tallar och rikligt med grov död ved. I den här delen är skogen i varierande grad plockhuggen. I vissa delar är skogen tydligt plockhuggen och har mer eller mindre karaktär av gles, så kallad restskog, men även i dessa delar förekommer rikligt med 250-400-åriga tallar och grov död ved. Det finns gott om brandspår i form av kolad ved och brandljud över hela berget. Endast tallar äldre än 300 år har brandljud, vilket indikerar att det troligen är minst 200-250 år sedan det brann. Längs områdets norra gräns finns arronderingsmark i form av cirka 50- årig tallskog uppkommen genom självföryngring efter avverkning.
Söder om berget breder ett flackt och småkuperat moränbacklandskap ut sig. Denna skog-myrmosaik utgörs huvudsakligen av 150-250-årig barrnaturskog. Gammal barrblandskog dominerar, men det finns även bestånd där tall respektive gran tydligt dominerar. Skogen är flerskiktad, och i vissa delar finns det sparsamt till allmänt med 300-400-åriga tallöverståndare. I andra bestånd förekommer allmänt med 250-300-åriga tallar och 150-200-åriga granar. I denna södra del av området finns bitvis gott om död ved, främst i form av grova gamla tallågor, men även nyare granlågor förekommer. Kolad ved och brandljud i tallar vittnar om att skogen präglats av skogsbrand. Skogen i den södra delen av reservatet är i varierande grad plockhuggen och inte fullt lika gammal som den på berget. Ett talldominerat bestånd på norra sidan av Vitbäcken är genomhugget i senare tid.
Typiska naturskogsarter som förekommer i Didnok är arter som är knutna till död tallved, gamla tallar och lång kontinuitet av tallskog såsom dvärgbägarlav, fläckporing, reliktbock och violmussling.
Naturreservatet är en del av ett viktigt vinterbetesområde för renar. På flera håll i reservatet finns kulturmiljövärden i form av samiska barktäkter i gamla tallar.
Det går en stig genom naturreservatet in i Kronogårds fjällurskog. Stigen utgår från den skogsbilväg som slutar vid reservatets östra gräns, och ansluter till Kronogårds stigsystem vid Titnokstugan.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
88,45
Areal vatten (ha)
2,97
Areal land (ha)
194,58
Areal totalt (hektar)
197,60
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg