Knipån Kivarp

Beskrivning
Knipån är inventerad och naturvärdesbedömd från Knipesjön till Vättern. Den nationellt särskilt värdefulla sträckan rinner mellan Sätersforsdammen i Furusjö till Vättern. Sträckan är ca 12,1 km lång. Samma sträcka klassas som nationellt särskilt värdefull även ur fiskesynpunkt medan den är oklassad ur kultursynpunkt.

Drygt halva sträckan utgörs av limniska nyckelbiotoper (inklusive enstaka potentiella nyckelbiotoper), främst i form av strömvattensträckor. De limniska nyckelbiotoperna finns koncentrerade främst i nedre delen samt nedan Nybro- och Sätersforsdammarna.

I övre delen finns en ca 5 ha stor skoglig nyckelbiotop av typen strandskog med kvillområde. Här finns även ett våtmarksområde, klass 2 enligt VMI. I övrigt är de terrestra värdena knutna främst till nedre delen. Här är ca 10 ha av åns omgivande mark klassat som nyckelbiotop med ädellövskog och lövsumpskog och utgör en skoglig värdekärna (värdegrupp 1). Knipåns skogliga kärnområden här är ganska små men tillsammans med de fina utvecklingsmarkerna utgör de en väl samlad helhet kring vattendraget. Idag är det källmark med klibbal som har de största värdena, vid sidan om åfåran. Ädellövskogar kring ån och i dess närhet skulle emellertid på relativt kort sikt kunna utveckla sina naturvärden här.

Förekomst av rödlistade arter flodnejonöga (NT), flodpärlmussla (VU), dagsländorna Electrogena affinis (VU), Rhitrogena germanica (NT). Dunmossa växer vid ån. Artrik fiskfauna, bl a reproduktionsområde för vätteröring och harr (samt flodnejonöga). Knipån utgör ett av de viktigaste reproduktionsområdena för vätteröring. Det finns även en stor potential som kan nås via restaurering.

Ån har ett omfattande behov av restaurering som behövs för att upprätthålla och förbättra naturvärdena. Restaurering pågår inom ramen för biologisk återställning i kalkade vatten och arbetet samordnas med skydd av vattenmiljön. Målsättningen är att öring från Vättern ska kunna ta sig upp till nedan Sätersforsdammen, minska negativ påverkan från vattenuttag samt att möjliggöra längre uppvandringsmöjligheter för harr. På sikt är målet att öppna fria vandringsvägar i hela systemet, främst för att gynna flodpärlmussla i ån. I ett första skede krävs åtgärder vid 5 artificiella vandringshinder om totalt 17,6 m fallhöjd. Biotopvård bör utföras. Förhandlingar pågår om åtgärder för att minska vattenuttagspåverkan.

Knipån upp till Skårhultsdammen ingår i en värdetrakt "Västra Vätterstranden" med ädel- och blandlövskogar. Knipån ingår delvis i området "Västra vätterstranden och Hökenssås" som är av riksintresse för naturvården. Vättern utgör riksintresse bl a för yrkesfiske.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jönköpings län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
6,56
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
9,29
Areal totalt (hektar)
9,22
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg