Noforsberget

Beskrivning
Noforsberget ligger ca 20 km SV om Lycksele på mellan 290 - 360 meter över havet och består av en nordsluttning ner mot Granån och skog på båda sidor om Noforsen i Granån. Området omges av hyggen, ungskogar och en del äldre trivialskogar. Områdets nordspets tangerar riksväg 365. Området är helt obrutet av vägar och har överlag en låg påverkasgrad.

Skogen på Noforsbergets nordsluttning består av gammal fullskiktad och urskogsartad tallskog som är brandpräglad med allmänt till rikligt med 150 - 350 åriga tallar, samt enstaka tallar uppemot 500 år. De äldre tallarna bär spår av efter en skogsbrand medan de äldsta efter två olika bränder. Lövinslaget är måttligt med främst glasbjörk men även enstaka aspar och sälgar förekommer. Längre ner i sluttningen ökar graninslaget, och nere mot Granån förekommer det allmänt med 150 till 300 år gamla granar. Många av granarna är rätt klena och senvuxna. Norr om Granån är skogen helt grandominerad och skiktad med en ålder på ca 120 - 130 år med inslag av 150-åriga granar. I detta område återfinns även en hel del löv, bl. a en del grov asp. I områdets sydöstra del ligger ett mindre tallkärr som är bevuxet med senvuxna gamla tallar samt en del björk. Mängden död ved i området varierar, men är ofta måttligt. Nere vid Granån förekommer dock en del grova granlågor och bitvis förekommer det även allmänt med grova hårda tallågor i nordsluttningens tallskogar. Närmast Noforsen i Granån är skogen påverkad av forsdimma och utgör en mycket bra lokal för den sällsynta lilla sotlaven.

Hela reservatsområdet är genomhugget av gamla tiders dimensionsavverkningar och spår av skogsbruket finns i form av gamla avverkningstubbar. Området utgör en mycket lämplig miljö för arter knutna till gammal tallnaturskog och gammal, välskiktad grannaturskog med god förekomst av död ved. Stora delar av områdets tallkärr i reservatets sydöstra del har bedömts ha höga naturvärden utifrån länets våtmarksinventering. Kärret är bevuxet med senvuxna gamla tallar samt en del björk.

Granån som rinner genom reservatet ingår i Öreälvens avrinningsområde som är ett Natura 2000 område enligt EU:s art-och habitatdirektiv. Granån är ett medelstort vattendrag i skogs och bergslandskap. Naturliga vattenståndsvariationer och skiftande vattendynamik, med lugna till forsande vattendragssträckor, skapar en variation av strandmiljöer och bottnar med förutsättningar för hög biologisk mångfald. I de mer strömmande partierna uppkommer forsdimma som möjliggör för goda lokaler av fuktkrävande kryptogamer på omkringliggande trädstrukturer samt på stenpartier. Vattendraget har en vegetation med inslag av flytbladsväxter, undervattensväxter och akvatiska mossor. Karaktärsarter för Granån är öring, flod- och bäcknejonöga och stensimpa samt flodpärlmussla. En viktig förutsättning för gynnsam bevarandestatus är oreglerad vattenföring.

Naturvårdsarter
Området utgör en mycket lämplig miljö för arter knutna till äldre tall- och grannaturskog. Följande arter har påträffats: dvärgbägarlav (NT), gammelgranskål (NT), knottrig blåslav (NT), kolflarnlav (NT), liten sotlav (VU), lunglav (NT), vedskivlav (NT), skinnlav, stuplav, liten spiklav, doftticka (NT), fläckporing (VU), rosenticka (NT), rynkskinn (NT) bl. a på tall, citronticka, knärot (NT), jungfru marie nycklar, kärrfibbla, nordisk stormhatt, sidensvans och tjäder.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
50,18
Areal vatten (ha)
2,32
Areal land (ha)
66,06
Areal totalt (hektar)
68,33
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg