Käringmyren

Beskrivning
Naturreservatet är 19,6 hektar stort, varav 13,6 hektar är produktiv skogsmark, och utgörs av en mindre skog- myrmosaik. Våtmarken består huvudsakligen av rikkärr, källor med järnockra utfällning/källkärr, intermediärt kärr samt skogbevuxna kärr. Några av källorna ger rikligt med vatten. Myrar som ingår i naturreservatet är bland annat Källumpen och södra delen av Käringmyren.

Skogen i området består till större delen av 135¿160-årig granskog med inslag av kalkbarrskog. Tall förekommer sparsamt och växer främst i och intill en del kärr. De äldsta tallarna är över 200 år och i rikkärren finns några tallar av martalltyp. Där finns även en del torrakor och gamla högstubbar. Lövandelen varierar kraftigt men är generellt 10¿20%. I sydvästra delen av området finns ett parti med ett stort inslag av asp. På aspstammarna växer rödlistade lavar som grynig gelélav Collema subflaccidum och stiftgelélav Collema furfuraceum. Sälgar, bevuxna med skrovellav Lobaria scrobiculata och njurlavsarter Nephroma spp., förekommer här och var. Även glasbjörk och gråal är väl spridda i naturreservatet medan hägg och rönn förekommer mer sparsamt. Området är brandpräglat och spår av brand förekommer inom hela området, även ute på myrarna. Stora delar av skogen förefaller vara uppkommen efter bränder på 1800-talet.

Grova träd (>40 centimeter i brösthöjdsdiameter) av gran, tall, björk, sälg och asp förekommer i området. Enstaka granar är uppemot 80 centimeter i diameter. Förekomsten av död ved är i allmänhet måttlig, men fläckvis finns en riklig förekomst av både stående och liggande död ved. I södra delen av området finns ett parti med stavagransblandskog där kraftig självgallring pågår, vilket har resulterat i en riklig förekomst av klena lågor. Detta område är orört sedan senaste branden, i övriga delar av den äldre skogen finns spridda gamla avverkningsstubbar från tidigare dimensionsavverkningar. I naturreservatets södra och östra utkanter finns ett par mindre partier med ungskog.

Såväl skogsmark som våtmark hyser bitvis en rik förekomst av kärlväxter och marksvampar, varav många är kalkgynnade. Norna Calypso bulbosa växer i ett skogsparti i södra delen av naturreservatet och det finns flera orkidérika mindre käll- och rikkärr i området, bland annat Käringmyren och Källumpen, vilka också har hydrologisk betydelse för förekomsten av norna. Förutom norna förekommer även guckusko Cypripedium calceolus och skogsrör Calamagrostis chalybaea i naturreservatet.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
15,99
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
19,60
Areal totalt (hektar)
19,58
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg