Fräkentjärnarna

Beskrivning
Fräkentjärnarna ligger i låglandet mellan flera stora berg söder om väg 95, ca 15 km från Arjeplog. Reservatet karakteriseras av ett omväxlande och mångsidigt skogs- och myrkomplex och ingår i ett större moränbacklandskap. Berggrunden utgörs av ett nordsydligt stråk av vulkaniska bergarter. Mellan slingrande moränryggar med småkuperad skogsmark finns större och mindre våtmarker, sjöar och flera bäckar insprängda. I den centrala delen finns Fräkentjärnarna som gett området sitt namn, med sjön Åssjejaureh som ligger 465 m ö h.

Området domineras av brandpräglad tall- och barrblandskog och den genomsnittliga beståndsåldern är ca 170 år. Övervägande andel av skogen är tydligt urskogsartad. På moränryggarnas höjder i det västliga skogs- och myrkomplexet växer granskog på frisk mark med inslag av grova frodvuxna tallar och bukettbjörk. Längs kullarnas sidor dominerar tallskog med gott om gamla grova tallar och en del död tallved. I anslutning till våtmarkerna och sjökanterna har tallarna vuxit långsammare och hyser åldrar omkring 350 år. De brandföryngrade tallskogarna har i vissa delar börjat självgallra och det finns en hel del torrakor, rotvältor och lågor.

Väster om tjärnarna finns också ett område med öppna blockfält som är glest beklädda med urskogsartad tallskog. Skogen har viss spridning i ålder och träddimensioner och förekomsten av död ved är påtaglig. I vissa delar ökar inslaget av gran.

Öster om Fräkentjärnarna dominerar urskogsartad gransumpskog i sent successionsstadium, med våtmarksmiljöer och blocksänkor. Vid Hundtjärn är skogen klenvuxen och naturligt gles med inslag av rötbrutna lågor och få spår av påverkan. Enstaka 300-åriga tallar påträffas i beståndet.

Längst i öster övergår marktypen mot frisk ristyp och även här utgör gran det dominerande trädslaget. Skogen har bitvis urskogsartad struktur men är påverkad av plockhuggning, vilket gör att den har en del gläntor. Kulturspår finns i form av kålmis och barktäkter. Lappstubbar och enstaka äldre yx- och sågstubbar förekommer i området, oftast i närhet till vatten. De har inte nämnvärt påverkat skogens naturliga dynamik och urskogsartade struktur, vilket det stora antalet rödlistade arter inom området också indikerar. Några exempel på ovanliga arter som finns i området är ostticka, doftskinn och tretåig hackspett.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
152,51
Areal vatten (ha)
28,66
Areal land (ha)
385,78
Areal totalt (hektar)
414,51
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg