Sundsjömarken

Beskrivning
Uttdrag ur rapporttext

Bakgrund
Precis mitt mellan Nyhyttan och Grythyttan, i hjärtat av Bergslagen, ligger den långsmala sjön Sundsjön. En hytta, Sundshyttan, fanns strax norr om sjön från 1600-talets mitt och långt in på 1800-talet. I omgivningarna finns rikligt av sjöar och vattendrag, mjukt inbäddade i det skogsbeklädda och svagt kuperade landskapet. Det avgränsade området är känt bland både ornitologer, fritidsfiskare och friluftsintresserade. Det finns med i Länsstyrelsens naturvårdsöversikt från 70-talet där värdena främst anges vara värdefulla häckningsplatser för vadare, änder och myrfågelarter.

Beskrivning
Området domineras av Sundsjön och Jonsbomossen i öster samt den väl avgränsade skog-myr mosaiken runt om sjön. Vid sjöns sydvästra strand ligger Sundsjöberget och Sundsjömossen. Höjderna finns i norr och söder. I områdets mittenparti dominerar skog- och myrmosaik. Flera skogstjärnar finns inom det avgränsade området.

Geologi
Dominerande jordart är morän. Inslag av diorit och diabas (grönsten) finns. Sundsjöberget och udden öster därom, samt öarna i Sundsjön och uddarna vid Jonsbomossen domineras alla av diabas. I övrigt finns en större förekomst av granit centralt i området. Spridda förekomster av eurit och hälleflinta finns i den nordligaste halvan av området.

Naturvärden

Skogen
Drygt 60% av den avgränsade arealen utgörs av skogsmark, resterande del av vatten och myr. Största delen av skogen är äldre än 120 år. Här finns inslag av naturskogsartade bestånd där tillgången på död ved är god, i vissa av de mest otillgängliga delarna mycket god. Död ved saknas dock eller är sparsam i de centrala skogsbestånden väster om Sundsjön. Detta beror på att de är svagt genomhuggna under 80-talet. I dessa bestånd finns dock den äldsta trädgenerationen kvar i form av barrskog i 140-års åldern med ett rikligt inslag av tallar i 200 - 250 års åldern. Inslag av asp, många grova och fulla med bohål, finns både i söder och norr intill Sundsjön. Runt Sundsbäcken i norr domineras skogen av al, björk och asp med rikligt inslag av död ved. I övrig är lövinslaget ganska sparsamt och utgörs mestadels av björk. Inslag av gransumpskog finns samt senvuxna barrskogar i anslutning till myrarna. På fastmarksholmar i myrar finns både inslag av hedtallskog och hällmarkstallskog. Några av fastmarksholmarna och uddarna i Matbyttsmossen är mycket blockrika. Inslag av stora flyttblock finns även. Övre ålder på tall är över 300 år. Äldsta granen som åldersbestämdes var ca 200 år.

Skogsbrand
Tre mindre skogsbränder har uppstått i området under de senaste 5 åren. Åtminstone en brand, ca 0,2 ha stor väster om Sundsjön, har uppstått efter blixtnedslag. En del av strandskogen öst Matbyttsmossen har brunnit. Den största brännan är 1,5 ha och ligger på andra sidan sjön. Där har barrskogen på udden norr om ön Nabben brunnit.

Kryptogamer
Exempel på artfynd. Ullticka, gränsticka, stjärntagging och laxticka. Svart taggsvamp, skarp dropptaggsvamp. Delar av området är mycket hänglavsrikt. Här dominerar tagellavar och skägglavar. Garnlav finns ofta på tallstammar i de äldre tallbestånden. På aspar noterades bl.a. aspgelélav, korallblylav, skinnlav och lunglav. Sammanlagt har över 60 fynd av signalarter, 16 rödlistade, sammanställts från området.

Ornitologiska värden
Häckplatser för bl.a. Smålom, storlom, storspov, trana, duvhök, pärluggla, hornuggla, sångsvan och tretåig hackspett. Orrspel och tjäderlek finns i området.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Örebro län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
318,23
Areal vatten (ha)
134,49
Areal land (ha)
445,32
Areal totalt (hektar)
579,80
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg