Rödstensbacken

Beskrivning
Området ligger cirka 8 km sydost om Botsmark och utgörs av aapamyrkomplex och sandtallskogar på omkring 130-150 m ö h. Området ligger under högsta kustlinjen. I de nordligaste och sydligaste delarna av reservatet finns svallsediment, huvudsakligen sand-grovmo, i dagen. Mellanliggande morän består av små kullar utan speciell orientering.

Reservatet utgörs av ett flackt myrlandskap med flera öppna vattenspeglar, uppbrutet av gamla strandvallar och vackra bågformade fastmarkspartier. Det finns flera små åsryggar i öst-västlig riktning som dämmer våtmarkerna. Norra delen domineras av en blockrik kulle kallad Rödstensbacken. Skogen på fastmarkspartierna är helt talldominerad. Beståndstrukturen är naturskogsartad, tydligt gruppställd och något tvåskiktad, med stor spridning i diameter. Skogen består på de flesta håll av minst två olika generationer, varav den äldre är 180-200 år och den yngre är 120-140 år. Den yngre generationen är uppkommen efter den senaste branden som inträffade omkring 1860. Stående döda tallar är allmänt förekommande. Längs reservatets östra kant finns ett betydande inslag av lövunderväxt, främst i form av glasbjörk. Genomgående syns spår av brand främst i form av kolade dimensionsavverkningsstubbar.

Utspritt i området finns flera trädbevuxna myrar med vitmossa och björnmossa i botten. Fältskiktet utgörs av skvattram, ljung, odon och dvärgbjörk. Flera av dessa bestånd är påverkade av dikning. Skogen är ofta stamtät och träden tämligen klena. Även här finns ett påtagligt inslag av gammal tall på cirka 200 år, varav flera har brandljud.

I hela området finns sparsamt med spår efter mänskligt brukande i form av stubbar efter plockhuggning och dimensionsavverkning samt i form av diken. I övrigt finns inga spår efter modernt skogsbruk.

Området utgör en mycket lämplig miljö för arter knutna till gammal tall och sandtallskogar. Följande arter har påträffats (hotkategori enligt Artdatabankens Rödlista 2015 inom parentes där NT = nära hotad): garnlav (NT), dropptaggsvamp, motaggsvamp (NT), skarp dropptaggsvamp, tallticka (NT), blåhjon, reliktbock (NT), spillkråka (NT), tjäder.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
34,19
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
75,79
Areal totalt (hektar)
75,77
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg