Stensjökvarnskogen

Beskrivning
Stensjökvarnsskogen är ett stort sammanhängande grandominerat barrskogsområde med lång kontinuitet. Skogen är bitvis skiktad men ofta ganska jämnåldrig Träden har en ålder kring hundratjugo år, några bestånd är äldre och enstaka träd är betydligt äldre. Här finns tre huvudsakliga naturtyper: naturskogsartad granskog med hög luftfuktighet och riklig förekomst av död ved, grantaggsvampskog på åsryggar med delvis mycket hög frekvens av skyddsvärda av mykorrhizataggsvampar och barrblandskog med riklig förekomst av tall och asp. (Gran och tall är dominerande i skogen men det finns även inslag av lövträd som björk och asp.) Topografin är varierad med åsryggar, höjder, en nordlig brant, sumpområden, en skogsbäck (Vrakabäcken) och en västsluttning vilken gränsar mot en bred ledningsgata (och därmed har en ökad risk för omfattande stormfällen). Grantaggsvampskogen återfinns norr om vägen som skär igenom området Många rödlistade kontinuitetskrävande marktaggsvampar har mycel här, framför allt på åsryggar, utmed viltstigar och vägkanten. Taggsvampar är mykorrhizataggsvampar som lever tillsammans med gran och tall, ibland ek. De förekommer främst i äldre skogsmarker med välutvecklade fält- och bottenskikt. Flest arter förekommer i skogstyper som Stensjökvarnsskogen, mossig granskog på fläckvis kalkhaltig mark. Särskilt skyddsvärda är lokaler där flera arter uppträdet tillsammans. Inom Stensjökvarnsskogen har hitintills hela nio taggsvampsarter noterats inom ett begränsat område, exempelvis skarp dropptaggsvamp, dofttaggsvamp och orange taggsvamp.

Centrala delar av området med kuperad, bitvis blockig, bitvis blöt mark och en dominerande nordsluttning är av naturskogskaraktär. Klimatet här är fuktigt, skuggigt och stabilt med god förekomst av fuktighetsgynnade mossor och lavar. Västra skogsområdet vilket angränsar sjön och ledningsgatan har stormsäkrats fortlöpande för att bevara nyckelbiotoper och den sammanhängande äldre granskogen. I nordväst är området kuperat och utgörs av en barrblandskog med mycket asp och björk, ljusöppna luckor med solbelysta stammar av tall och asp samt god förekomst av död ved i olika succesionsstadier. Området mellan de olika värdekärnorna har även det gammal skog vilken skötts sparsamt genom att vindfällen tagits ut och viss plockhuggning skett. Bitvis finns här snarlika, höga naturvärden som i nyckelbiotoperna.

I nordväst ligger Stensjön. Ett av dess tillflöden, ån Grimmavadet utgör områdets nordliga yttergräns. Utmed ån finns några äldre, dåligt underhållna hölador. Mot väster avgränsas området av en bred kraftledningsgata. I söder avgränsas området av en naturlig skogsbäck med relativt funktionell kantzon.

Berggrunden i området består av granit och jordarten är morän. Höjdskillnaden inom området uppgår till ca 40 m där sjön ligger på ca 246 m över havet.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jönköpings län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
22,22
Areal vatten (ha)
0,21
Areal land (ha)
26,01
Areal totalt (hektar)
26,29
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg