Långhällskogen

Beskrivning
Långhällskogen är ett ganska okänt och svåråtkomligt utflyktsmål. I början av juni är den rika förekomsten av blommande ramslök en sevärdhet. Området är påverkat av kalk från Bottenhavet. Det innehåller ovanligt många olika naturtyper.

Här finns bland annat rikkärr, kalkfuktängar, sumpskogar och naturliga gläntor. Rikkärr är ett näringsfattigt kärr med hög/mycket hög kalkhalt. Här kan du vandra på Gästrikeleden som passerar genom reservatet.

Guckusko och näsrot
Området ligger 14 km sydost Gävle och 5 km sydväst om Skutskär och omfattar 82 ha. Naturreservatet är rikt på orkidéer som guckusko, nästrot och skogsknipprot. Det finns också chans att få se stor låsbräken, luden johannesört, krissla, strandviol och myska.

I området ingår ovanligt stora arealer av örtrik granskog med arter som lungört, vårärt, sårläka och underviol.

Ovanliga vattendrag
Vatten samlas under snösmältningen i några stora öppna svackor i övre delen av reservatet. Vattnet försvinner snart ner i marken men mynnar längre ner i några källor som förenas i en liten bäck. Men efter någon kilometer försvinner också bäcken under jord.

Här växer även majviva och fältgentiana. För att växterna ska trivas genomförs slåtter i området. Långhällskogen ingår i EU:s nätverk av skyddade områden Natura 2000.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Gävleborgs län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
77,16
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
81,92
Areal totalt (hektar)
81,88
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg