Vivattnet

Beskrivning
Vivattnet ligger norr om Skikkisjön några kilometer öster om Daikanvik i gränsområdet mellan Vilhelmina och Storumans kommuner. Området utgörs av ett stort myrmosaikområde som domineras av myrar med åtskilliga tjärnar och blöta gölområden samt en mängd små skogsklädda holmar. Terrängen är genomgående mycket flack med fastmarkspartier som höjer sig några meter över kringliggande myrar. Hela området ligger ca 460 meter över havet.
Skogen är grandominerad och stora delar har föryngrats efter bränder som dragit genom området för ungefär 100-140 år sedan. I de östra delarna är påverkan från historiska bränder påtaglig och skogen utgörs av ganska klen, tät och jämnåldrig granskog. Det finns få träd som är över 150 år gamla förutom i myrkanterna där 200-250 år gamla granar finns spridda. I väster är skogen mindre brandpåverkad och det är gott om gamla grova granar på 200-250 år och ställvis gott om död ved. I stort sett hela området är fritt från avverkningsspår.
Områdets myrar har fått högsta klassning i länets våtmarksinventering och hyser stora värden knutna till orördhet, mångformighet och en rik flora. Området utgör ett tydligt exempel på ett moränlandskap av Rogentyp med distinkta moränryggar som ger området en mosaikartad sammansättning av flacka myrar och höga granbevuxna holmar. Ett mycket välutbildat och vackert strängflarkkärr med slingrande kärrsträngar och lösbottenflarkar ligger i området västra del. Det mosaikartade området med stora lösbottenkärr hyser goda förutsättningar för ett rikt djurliv och området är sedan långt tid känt för sin stora fågelrikedom. Den hydrologiska påverkan är mycket begränsad och myrarna kan som helhet betraktas som opåverkade.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ib, Vildmarksområde (Wilderness Area)
Areal skog (ha)
347,85
Areal vatten (ha)
106,40
Areal land (ha)
1 012,17
Areal totalt (hektar)
1 118,58
(Logga in för att skriva en kommentar)

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg