Vinkkakoski

Beskrivning
Vinkkakoski ligger ca 9 km väster om Masugnsbyn och sträcker sig på ömse sidor av en naturskön sträcka av Kalixälven. I naturreservatet ingår forssträckan Vinkkakoski i Kalixälven som är välbesökt av fritidsfiskare. Skogen utgörs av urskogsartad blandskog varvat med sjöar och våtmarkspartier.

Norr om älven utgörs området av en barrblandskog med varierande inslag av löv. Stora delar av området är urskog uppkommen efter en skogsbrand som inträffade under första hälften av 1800-talet. Enkla brandljud förekommer allmänt. Påverkansgraden är generellt mycket låg och spår av äldre dimensionsavverkning förekommer sparsamt. Skogen är förhållandevis produktiv med inslag av grov och ganska högrest tall. Torrakor och högstubbar förekommer allmänt i området. Mängden död ved är ganska sparsam men varierar dock mycket inom området och är fläckvis god. I norra delen av området har exempelvis en stor stormfällning i slutet av 1990-talet resulterat i stora mängder vindfällen som på vissa håll har transporterats ut och på andra håll lämnats. Längre norrut ingår även en arronderingsmark i form av ett hygge.

Närmast älven på den norra sidan utgörs skogen av ett grandominerat bestånd med grova, högresta granar och allmänt med död ved. Skogen är produktiv och delvis örtrik. Arter som harticka, ullticka och gammelgransskål påträffas här. I anslutning till älven finns även en del ursvallade blockfält som omges av gammal granskog.

Skogen på södra sidan av älven är en granskog av äldre karaktär som troligtvis inte brunnit på mycket länge. Området är mosaikartat och småkuperat med omväxlande myrar och skogsområden. Genom området sträcker sig ett pärlband med små natursköna tjärnar, kantade av myrmarker och urskogsartad skog. Förekomsten av död ved är god. Även här förekommer spår av äldre dimensionsavverkning i varierande grad. I stora delar av området förekommer naturskogsarter som indikerar lång skoglig kontinuitet som t.ex. rosenticka, rynkskinn, violmussling, taigaskinn och lappticka. På de gamla granarna förekommer rödlistade epifyter som gammelgransskål och knottrig blåslav.

Västerut övergår granskogen vid älven i en vacker ås med gammal tallskog. I gamla, solexponerade tallar vid en av sjöarna har kläckhål från reliktbock och bland annat tallstocksticka hittats på tallågor. Väster om skogsbilvägen blir skogen magrare och inslaget av björk ökar. Död ved förekommer i varierande grad och arter som exempelvis lappticka och rosenticka förekommer i området. I reservatets sydvästra spets övergår skogen i en frodig, urskogsartad och örtrik gransumpskog. Inslaget av lövträd är fläckvis stort och det förekommer rikligt med död ved i form av lågor och stående döda träd.

Kalixälven är en fritt strömmande älv som är opåverkad av vattenkraft och reglering. Strömsträckor som Vinkkakoski utgör en särskilt artrik livsmiljö. Älvens huvudfåra, tillhörande sjöar och biflöden ingår i Natura 2000-området Torne och Kalix älvsystem. En sidofåra i älven som var torrlagd restaurerades 2018-2019 och öppnades upp så att området återigen blev tillgängligt som uppväxtområde för fisk, speciellt öring, lax och harr.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
253,33
Areal vatten (ha)
36,89
Areal land (ha)
373,03
Areal totalt (hektar)
410,00
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg