Yttre Fjälabodliden

Beskrivning
Yttre Fjälabodlidens naturreservat ligger ca 4,5 km öster om Ekorrsele och 10 km söder om Åmsele på 235-325 m ö h. Området består av den branta nordostvända sluttningen av Yttre Fjälabodliden, den intilliggande Yttre Fjälabodtjärnen samt skogsmark intill sjön. Mindre hällar blottas i nordbranten, men en småblockig morän täcker merparten av sluttningarna. Området är helt obrutet av vägar och har överlag en låg påverkasgrad.

I sluttningen växer olikåldrig och mycket lövrik blandskog som har karaktär av lövbränna, d.v.s. en lövrik succession efter skogsbrand. Skogen är av mycket varierande ålder, dels finns en ca 100-årig lövsuccession, men det finns också stort inslag av äldre träd i form av 250 år gamla tallar, gamla granar samt grova aspar och björkar. Ställvis förekommer allmänt med lågor, främst av lövträd. I sluttningens översta delar övergår den lövrika barrblandskogen till mer talldominerad och här återfinns tallöverståndare som är över 250 år. Brandljud på äldre tallar och stubbar visar att sluttningen har brunnit under senare delen av 1800 talet. Av lövträden förekommer asp, björk och sälg allmänt till mycket rikligt. I synnerhet asparna är ofta grova. I den södra delen av sluttningen är skogen klenare men tät och ofta skiktad, med rikligt med granunderväxt.

Området är en värdefull miljö för naturskogslevande arter, särskilt arter knutna till lövträd. Flera rödlistade lavar och svampar förekommer i sluttningen. På förekommande lövträd växer mycket rikligt med lunglav och skinnlav och skogen är en bra lokal för gelelavar. Lågor av både lövträd och barrträd i olika nedbrytningsstadier förekommer allmänt i sluttningen, med en kraftig koncentration till den mellersta delen. Detta område utgör ett mycket värdefullt kärnområde för den vedlevande floran och faunan.

Fältskiktet i sluttningen är blåbärsdominerat med inslag av lågörter som bl.a. knärot, ögonpyrola, stenbär, hultbräken, ekbräken och harsyra som karaktärsarter. Det finns även inslag av mer örtrika dråg i området där återfinns skogsnycklar, spindelblomster och nattviol.

I nordöstra delen av reservatet samt i ett stråk norr och öster om Yttre Fjälabodtjärnen växer tallskog av frisk blåbärstyp som övergår i lövrik granskog i fuktigare och friskare svackor. Talldelarna är relativt homogena med 130-150 år gamla tallar. Mellan sjön och vägen i öster är skogen delvis grandominerad med stort inslag av björk och asp. Det stora inslaget av lövträd ger goda förutsättningar för den lövberoende faunan. Gråspett har misstänkts häcka i sluttningen och spår av tretåig hackspett förekommer i området.

Området utgör en mycket lämplig miljö för arter knutna till äldre lövrik barrnaturskog. Följande naturvårdsintressanta arter har påträffats (hotkategori enligt Artdatabankens Rödlista 2015 inom parentes där NT = nära hotad och VU = sårbar): aspgelélav (NT), stiftgelélav (NT), garnlav (NT), violettgrå tagellav (NT), lunglav (NT), stuplav, skinnlav, stor aspticka (NT), granticka (NT), ullticka (NT), lysticka, knärot (NT), ögonpyrola, spindelblomster, nattviol, skogsnycklar, kranshakmossa, vågbandad barkbock, spillkråka (NT), gråspett (NT), tretåig hackspett (NT), kungsfågel (VU).
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
26,98
Areal vatten (ha)
9,32
Areal land (ha)
28,59
Areal totalt (hektar)
37,93
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg