Stor-Abborrtjärnen

Beskrivning
Stor-Abborrtjärn är en ca 115 ha stor skog-myrmosaik i sydöstra delen av Arvidsjaurs kommun, ca 25 km SO om Arvidsjaurs samhälle. Området ligger mellan Byskeälven och Kilisån, ca 3 km uppströms där Kilisån rinner ut i Byskeälven. Landskapet kännetecknas av myrholmar och fastmarkspartier med gammal naturskog varvat med myrar och småsjöar. Runt Stor-Abborrtjärn finns huvuddelen av skogen i området. Här finns större, hedartade fastmarkspartier med talldominerad skog. Skogen är rak och högvuxen och den gamla tallskogen ger en vacker inramning åt sjön. Skogens ålder är genomgående hög och de dominerande trädens ålder är ca 200-300 år. Denna generation saknar, trots sin höga ålder, spår efter brand vilket tyder på att området inte brunnit de senaste ca 300 åren. Vissa av tallarna har knotigare kronor och en bark som tydligt visar spår av tidens tand. Sådana träd förekommer framförallt i det större fastmarksavsnittet i västra delen av området och åldern på dessa gamlingar ligger mellan 350 och 500 år. De är också de enda träd som har brandljud. De tallar som har brandljud har dessutom dubbla, dvs. de bär spår efter två olika skogsbränder. Mängden död ved är mestadels måttlig då uttag av stormfällen har gjorts vid ett par tillfällen längre tillbaka. Törskatesvampen har däremot ett starkt fäste i den gamla tallskogen och det finns därför en hel del torrträd och döende tallar. På de mindre myrholmarna är skogen tydligt urskogsartad och övervägande barrblandskog med rikliga mängder stående och liggande död ved. Ett par mindre myrholmar i sydöstra delen av området är mer låglänta och talldominerade med en mjuk övergång mellan fastmarksskog och impedimentartad tallsumpskog. Även här är skogen tydligt urskogsartad.
Värt att notera är att det på hedarna i västra delen finns rikligt med tallar där man kan se larvgångar av mindre märgborre (Tomicus minor) i torrträden och lågorna. Den mindre märgborren, med sina karakteristiska larvgångar som liknar stiliserade måsar, är en viktig indikatorart för biotoper av stort värde för skalbaggsfaunan i tallnaturskogar. Arten är mycket ovanlig i Norrbotten och gynnas av en hög och kontinuerlig tillgång på döende och döda tallar. Den är endast funnen på 5-10 lokaler i Norrbottens län.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
30,05
Areal vatten (ha)
13,32
Areal land (ha)
94,84
Areal totalt (hektar)
108,10
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg