Tjärnberget

Beskrivning
Tjärnberget är en välkänd floralokal som besöks regelbundet av botaniker. Anledningen är den rika förekomsten av en kalkgynnad och rik flora. Tjärnberget är ett hyperitberg där berggrunden är basisk. Hyperiten skapar ofta branta berg med en hel del branter med lodytor. Huvuddelen av reservatet utgörs av själva Tjärnberget och dess sydvästsluttning. Stor del av skogen består av örtrik granskog med högt lövinslag. Asp, björk, sälg och hassel förekommer särskilt påtagligt bland lövträden, men även lönn, lind, hassel och rönn förekommer i betydande mängd. Hassel dominerar helt i ett mindre parti och bildar en annorlunda hassellundmiljö uppe i skogen.
Relativt stor areal består av våtmark där stor del är öppen myr. I södra delen finns skogbevuxen våtmark där bävern har dämt och skapat rikligt med död ved. Våtmarken med Myggbotjärn hyser tranor, smålom och mindre vattensalamander. Våtmarken är påverkad genom dikning men bävern har delvis återställt hydrologin.
Tjärnberget hyser ett stort antal krävande och ovanliga arter och ingår i den värdefulla trakten Örten-Övre Ullerud där flertalet hyperitberg med biologiskt värdefull skog skapar ett nätverk av miljöer. Det kanske mest karaktäristiska besökaren får uppleva på Tjärnberget är frodig växtlighet i brant terräng ackompanjerat av nötkråkans läte.
Gott om död ved finns, särskilt vindfälld och stambruten gran och lövhögstubbar och lövlågor. Gott om lodytor och hällar med artrik moss- och kärlväxtflora förekommer också. Denna miljö är av särskild betydelse för hällebräckan Saxifraga osloënsis som noterats i området. Vidare har relativt rik förekomst av grynlav Pannaria conoplea noterats i ett brant parti i centrala delen av sluttningen. Asparna hyser skyddsvärda gelélavar, bl.a. grynig gelélav Collema subflaccidum och läderlappslav Collema nigrescens.

Krävande kärlväxter som skogsfru Epipogium aphyllum, skogsknipprot Epipactis helleborine och hällebräcka Saxifraga osloënsis förekommer på berget. Förutom nötkråka kan man ofta se tretåig hackspett och järpe. Örtrika marker med god förekomst av gläntor är viktiga för flertalet ovanliga dagfjärilar. På Tjärnberget har bl.a. noterats förekomst av brun gräsfjäril och pantermätare samt en hel del intressanta nattfjärilar.
Nedanför berget finns en våtmark med Myggbotjärn. Här förekommer trana, smålom och fynd av orkidén myggblomster har gjorts i myrkanten.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Värmlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
35,02
Areal vatten (ha)
1,75
Areal land (ha)
55,38
Areal totalt (hektar)
57,18
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg