Jarrebäcken

Beskrivning
I kanten av lågfjällsområdet mot det egentliga skogslandet ligger sjön Karats, från vilken Pärlälven rinner vidare ner i skogslandet. Jarrebäcken är en större jokk som rinner från vattendelaren vid kommungränsen mot Arjeplog och mynnar ut i södra delen av Karats. Jokken är mestadels 10-20 meter bred i sitt nedre lopp och har många flacka forsar som precis före utloppet meandrar och skapar ett mosaiklandskap av myr, skog och vatten.

I reservatets kantas Jarrebäcken av gammal naturskog som i hög utsträckning är urskogsartad. Plockhuggning har förekommit men det finns överlag gott om död ved och träd kring 200-300 år eller mer. I jokkens närhet dominerar granskog eller barrblandskog. I låglänta partier präglas marken av återkommande översvämningar vilket har skapat blöta björksumpskogar ofta med ett glest inslag av gran. Plockhuggning av stora granar kan ha gynnat björken i förhållande till gran på vissa håll. På friskare låglänt mark har översvämningarna skapat en frodig miljö med ängsliknande inslag och hög örtvegetation. Där är granskogen sluten och högvuxen men även här finns ett betydande inslag av grov björk.

I områdets sydöstra hörn finns ett urskogsbestånd som endast är svagt påverkat av äldre plockhuggning, delvis saknar beståndet helt avverkningsspår. I beståndet finns ett stort inslag av mycket gamla tallar, troligen 400-500 år, eller äldre. Tillgången på död ved är god, framförallt rötlågor av gran och torrträd av gamla tallar. Norr om urskogsbeståndet sträcker sig ett myrområde upp till vägen. Stora delar av våtmarken kännetecknas av urskogsartad myrtallskog med gott om stående död ved. Ute på myren hittar man enstaka myrtallar och torrfuror med brandljud.

Hela västra delen av området är småkuperat och mosaikartat. Landskapet består av torra tallbackar och åsar, mest troligt av sandsediment, med mellanliggande småmyrar och vattensamlingar. Tallskogen är flerskiktad, olikåldrig och tämligen gammal. Området är påtagligt påverkat av plockhuggning. Mängden död ved varierar därför kraftigt från sparsamt eller måttligt, till partier med mycket död tallved. De dominerande äldsta träden är ca 150-300 år, en del troligen kring 350 år. Förekomsten av riktigt gamla tallar på 400-500 år är däremot sällsynt med endast enstaka individer och då ofta senvuxna träd i myrkanter.

I reservatets gamla skogar trivs många rödlistade arter knutna till naturskogsmiljöer, bland annat gräddporing, dvärgbägarlav, ullticka, rosenticka och rynkskinn.

I nordvästra delen av området finns ett antal fornlämningar, bland annat fångstgropsystem och ett antal härdar.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
43,05
Areal vatten (ha)
8,66
Areal land (ha)
91,92
Areal totalt (hektar)
100,55
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg