Kyrkön

Beskrivning
Kyrköns naturreservat gör sig bäst på våren, sommar och hösten. Den ligger på en tydlig rullstensås som löper ut i Ljusnan vid Järvsö. Trots att ön sedan länge påverkats av mänsklig aktivitet ger stora delar av reservatet en nästan urskogsartad känsla. Många tallar på ön är mer än 450 år gamla.

Här kan du ta en promenad längs med den skyltade naturstigen. Eller ta en paus och blicka ut över Ljusnan längst ut på udden. Skogen och älven bjuder på fina naturupplevelser.

Kyrköns naturreservat ligger i 1 km öster om järnvägsstationen i Järvsö och omfattar 5,97 ha. I reservatet finns en naturstig med skyltning som berättar om naturen på ön.

På östra sidan reser sig ön 20 meter över älven i en brant sluttning som starkt har påverkats av det strömmande vattnet. På västra sidan rinner Lill-älven, en mer lugnflytande bifåra, och här är stranden betydligt flackare.

Gammal varggrop
Naturreservatet Kyrkön är av riksintresse för kulturmiljövård. I reservatets södra del, knappt hundra meter från Kyrköns sydspets, finns en gammal varggrop. Från år 1919 finns ett foto på varggropen med texten: ¿¿ i vilken man en gång fann ¿ enligt traditionen ¿ kyrkoherden som på juldagsmorgonen gått ut att kontrollera sin varggrop och nu stod där tillsammans med en eller två av dessa bestar¿.

Kyrkön domineras av Järvsö mäktiga kyrka som ligger strax utanför reservatet. Den ursprungliga kyrkan är från 1200-talet och åtminstone sedan 1500-talet har det funnits en tillhörande prästgård.

År 1832 revs den och en ny större kyrka byggdes på samma plats. Eftersom Kyrkön är så smal lades den nya byggnaden i nord-sydlig riktning. Kyrkan är idag en av Sveriges största landsortskyrkor.

Djur, svampar och lavar på Kyrkön
I området finns en rikedom på olika biotoper och god tillgång på döda och döende träd. Detta bidrar till goda förutsättningar för ett rikt insekts- och fågelliv. På de gamla träden trivs även många svamparter, som till exempel rosenticka och violticka.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Gävleborgs län
IUCN-kategorisering
0, Områden som ej kan klassificeras enligt IUCN: s system.
Areal skog (ha)
5,85
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
6,01
Areal totalt (hektar)
5,97
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg