Ekorrsele

Beskrivning
Allmän beskrivning: Området ligger ca 27 km NV om Hällnäs (3 km NV Ekorrsele) i Vindelns kommun och utgörs av tallhed på sedimentmark knappt 2 km från Vindelälvens västra strand, 200-230 m ö h. Sedimentmarker med mjuka isälvsformer och tydligt utbildade plan och en djupt nedskuren ravin med sidorarmar. Det är Degermyrbäcken som har sitt lopp i ravinbotten som sedan mynnar i Ekorrbäcken. I den västligaste delen finns en våtmark som är en del av ett myrskyddsplaneobjekt, med högt klassade våtmarker. I området finns ett par enklare skogbilvägar.

Skogen är nästan helt talldominerad med undantag för området kring bäcken där det står granskog med ett visst lövinslag. Huvuddelen utgörs av tallnaturskog som är 160-200 år, med inslag av ännu äldre träd. Över hela området förekommer inslag av brandmärkta tallar. Det finns en viss variation genom området med bitvis tätare partier med upphissade kronor och bitvis glesare, mer utställd och gallrad skog. Mark- och fältskiktet varierar också från ren lavhed till delar med tjockare humuslager och mossor i botten. Den nordöstra fjärdedelen, ett sedimentplan med gammal tall är nyligen gallrad. I någon mindre del är skogen yngre (50-100 år). Förekomsten av död ved varierar från allmänt till mycket sparsamt. Det finns dock genomgående torrträd av tall och i vissa delar självgallring med tallågor i olika dimensioner. Nydöda tallar som har färska spår av mindre märgborre förekommer sparsamt. Det har hittats minst 24 rödlistade arter varav drygt hälften är tydligt knutna till sandtallskog och död tallved.
fåglar:
lavskrika (NT), tretåig hackspett (NT),

svampar:
skarp dropptaggsvamp (S), skrovlig taggsvamp (NT), blå taggsvamp (NT), citronticka, granticka (NT), gräddporing (VU), gullgröppa, gärdselticka, harticka (NT), kandelabersvamp (NT), motaggsvamp (NT), nordtagging (NT), orange taggsvamp (NT), ostticka (VU), rosenticka (NT), spadskinn (VU), svart taggsvamp (NT), taigataggsvamp (EN), timmerticka, ullticka (NT), vaddporing (NT), violmussling (NT),

lavar:
blanksvart spiklav (NT), dvärgbägarlav (NT), garnlav (NT), kolflarnlav (NT), stiftgelélav (NT), vedflarnlav, vedskivlav, vitgrynig nållav. mindre märgborre (regional signalart).
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
151,20
Areal vatten (ha)
0,50
Areal land (ha)
189,85
Areal totalt (hektar)
190,36
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg