Ryttersfjället

Beskrivning
Ett naturskogsområde beläget i en dramatisk östvänd bergssluttning mellan ett myr- och sjörikt höjdparti i väster och den nord-sydliga uppodlade dalgången runt Rinnan (biflöde till Kölaälven) i öster. Beståndsåldrarna är 100-130 år och äldre, med varierande inslag av äldre träd.
De östra två tredjedelarna av området bedöms som värdekärna. Den högre liggande västra delen av denna värdekärna består av bergbunden mark eller mark med tunt moränlager, där skogen är talldominerad, ca 140 år, med ett österut allt större inslag av äldre spärrgreniga träd. Här noterades bland annat mild dropptaggsvamp, spår av tretåig hackspett och spår av blåhjon på tall. Ett par dråg med förekomst av svavelriska tyder på att berggrunden eller moränen på sina håll innehåller basiska ämnen (kalkverkan).
I den östvända sluttningen blir skogen frodigare och övergår i de lägre delarna till grandominerad skog med inslag av lövträd, bland annat aspgrupper och ett rikligt aspinslag i östligaste delarna. Ett bäckdråg med gammal grov granskog löper från norr nerför branten mot sydost. I bäckdråget med dess fuktiga atmosfär växer gammelgranslaven flera meter upp på granstammarna och granlågorna hyser flera hotade arter av kryptogamer, noterade är vedtrappmossa, skogstrappmossa och den vedlevande svampen ullticka. Längst i öster stupar bergbranten ner mot en blöt myr, Kullemossen.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Värmlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
37,93
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
41,73
Areal totalt (hektar)
41,68
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg