Fridensborgshöjden

Beskrivning
Naturreservatet Fridensborgshöjden utgörs av de centrala delarna av höjden som ligger strax öster om Bjurtjärns kyrka. Berggrunden består av sura intrusiva bergarter, främst granit, och är därmed svårvittrad. De västra delarna av reservatsområdet är en bergsbrant med hällmarkstallskog och här finns även ett större parti med storblockig terräng. Större delen av reservatet domineras dock av gran, där fältskiktet varierar mellan lågört/smalbladig grästyp och blåbärstyp. Fuktiga dråg, bäckar, små myrmarker och kuperad terräng skapar stor variation inom området. På fuktigare marker är inslaget av klibbal och björk markant, medan enstaka aspar förekommer inom området.
Eftersom skogen stått orörd under en längre tid har den bitvis börjat få utpräglad naturskogskaraktär. Skogen är flerskiktad och den interna dynamiken med svamp- och insektsangrepp har börjat möblera om. Granen har kommit upp i en ålder av drygt 100 år och det skapas ständigt nya stående döda träd och lågor. Det finns gott om död ved i skogen men det mesta av den är tämligen färsk, och det saknas en kontinuitet av lågor. På flera ställen har det skapats ansamlingar av död ved när ett antal granar fallit och på dessa platser förekommer sällsynta vedsvampar som gränsticka och kötticka. I den norra delen har även gräddticka påträffats. I fuktigare delar av skogen lever en del hänglavar på senvuxna granar, inklusive den i södra Värmland sällsynta garnlaven. I denna miljö förekommer även kattfotslav och gammelgranslav, den sistnämnda talrikt. Granlågor i fuktiga miljöer brukar kunna hysa en del krävande mossor och inom reservatsområdet har påträffats både vedtrappmossa och skogstrappmossa. Spår efter tretåig hackspett har noterats på ett antal granar inom området.
Hällmarkstallskogen i den västra delen av området utgörs av solexponerad tallskog med inslag av gran, björk och enstaka äldre aspar. Marken är mager och berget går ofta i dagen, vilket även skapar lodytor. En del grovbarkiga gammeltallar finns här och en åldersbestämd tall var ca 180 år. Inslaget av död ved är inte stort även om det förekommer en del döda tallar, både stående och i form av lågor.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Värmlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
54,45
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
55,30
Areal totalt (hektar)
55,33
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg