Vackerslät

Beskrivning
Vackerslät är beläget omedelbart söder om Allgunnenområdet och har i sin karak¬tär mycket gemensamt med naturen inom detta område. Reservatsområdet består av granskog, tallskog, blandskog med asp och gran samt av våtmarker i form av skogsbevuxna kärr, tallmossar samt sumpskogar.
Kärnområdet domineras av en heterogen, olikåldrig blandskog på fuktig, ställvis blöt mark. Trädskiktet domineras av asp och gran. Merparten av aspbeståndet ut¬görs av träd med klena dimensioner men inslag av gamla, grova aspar förekom¬mer. Granen bildar vanligen ett underskikt under aspbestånden. I övrigt förekom¬mer en del björk, ek, sälg och tall i trädskiktet. I de fuktigaste partierna finns även rikligt inslag av klibbal. På grund av ringa påverkan av skogsbruk under sen tid är skogen självgallrad och hyser därför rikligt med död ved i olika nedbrytningsfaser. Förekomsten av asplågor och döda/döende aspar är synnerligen rik inom stora delar av kärnområdet. Ställvis finns även ett betydande inslag av granlågor.
Övriga delar av reservatsområdet domineras av äldre barrblandskog med inslag av asp, björk och sparsamt med ek. På de torraste och blockigaste delarna är tallen beståndsbil¬dande, ofta med inslag av asp. I reservatet finns också ett stort inslag av våtmarker i form av tallkärr av starrtyp, tallmossar av skvattramtyp samt sumpbjörkskog och sumptallskog. En mindre del av area¬len utgörs av relativt ny-ligen upptagna hyggen med ett rikligt uppslag av lövträd, främst asp och ek.
Vackerslätområdet hyser en mycket rik fauna och flora. Området har främst upp¬märk¬sammats på grund av sina höga entomologiska värden. Insektsfaunan är dock ännu mycket ofullständigt inventerad. När det gäller skalbaggsfaunan har hittills ett tjugotal arter som är upptagna på den nationella hotlistan påträffats. Följande fynd av hotlistade arter och andra intressanta arter kan särskilt omnämnas (hotkategori inom paren¬tes): rötsvampbaggarna Hylis olexai och Hylis ca¬riniceps, aspprakt¬bagge, trägnagarna Xyleti¬nus vaederonensis och Ptilinus fuscus, Dorcatoma substriata, mörkbaggen Thymalus limbatus, svartbaggarna Oplocephala haemorrhoidalis och Mycethochara flavipes, brunbaggen Osphya bipunctata samt grön aspved¬bock.
Området har också en intressant och skyddsvärd fjärilsfauna. Här har jät¬tesvamp¬mal, mindre träfjäril, getinglik glasvinge, klöverblå¬vinge, körsbärsfuks , rostfärgad bladspinnare, rysk högstjärt, svart-fläckig högstjärt Clostera anachoreta, spjutaftonfly Acronicta cuspis, poppelbuskfly, vinkelpunkterad lavspinnare samt björkplattmal observerats. Vackerslät är en av landets främsta lokaler för mindre träfjäril. Den nordliga arten Exaeretia ciniflonella har här sin sydligaste kända före¬komst i landet. Flertalet av ovanstå¬ende funna skalbaggs- och fjärilsar¬ter är goda indikatorer på skyddsvärd skog med naturskogskvaliteter.
Hela Vackerslätområdet har också ansetts vara viktigt för vitryggig hackspett ef¬tersom det utgör en värdefull biotop mellan Allgunnenområdet och Grytsjön. Ett antal observa¬tioner av arten har gjorts, men ingen häckning har konstaterats. Inom området fö¬rekommer också mindre hackspett och järpe, två andra fågelarter som indikerar höga naturvärden.

Området hyser också en rik kryptogamflora, särskilt när det gäller mossor. Bland mos¬sorna har fyra hotlistade arter hitills noterats nämligen grön sköldmossa, liten horn¬flikmossa , vedtrappmossa samt asphättemossa. Därutöver har följande signalarter påträffats: långflikmossa, kornknutmossa, fällmossa, flagellkvastmossa, stubbspretmossa samt krusig ulota.
Bland lavarna märks god före¬komst av flera knappnålslavarter inom släktena Chaenotheca och Calicium vilka jämte förekomst av några andra signalarter indi¬kerar skyddsvärd skog. Här kan nämnas kornig nållav, gulnål, dvärgbägarlav, sotlav samt Mic¬rocalicium disse
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Kalmar län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
62,06
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
68,31
Areal totalt (hektar)
68,32
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg