Djupsjöbäcken

Beskrivning
Skogen är nästan överallt grandominerad och måttligt skiktad med örtristyp, god bonitet och till stor del måttligt - allmänt lövinslag. Granarna är i allmänhet 100-130 år, tämligen höga men inte särskilt grova. Få äldre granar finns. Den nordöstra delen av området innehåller måttligt ? allmänt med sälg, en del asp som delvis är grov samt björk. Främst lite klenare lågor av både gran och löv förekommer allmänt. I de brantare delarna av denna nordsluttning finns en del block i markytan samt en del drygt 100-årig tall. I nordvästra delen av området finns färre lövträd men något grövre död ved. Mängden död ved avtar här söderut, dock finns i flera stråk rätt lövrik skog med asp av olika grovlek, bl a kring en litet öppet sumpparti. Från mellersta delen av objektet går ett likadant stråk i sydvästlig riktning. Flera mindre gransumpskogspartier finns i främst västra delen av området.

Objektets sydsluttning ned mot Sönner-Djupsjön samt udden i sjön täcks av mestadels grandominerad skog med allmänt inslag av delvis grov asp, en del björk och sparsamt med stående och liggande död ved av asp och andra trädslag. Delvis är granbeståndet rätt ungt, under 100 år. På udden i Sönner-Djupsjön dominerar 100- till 130-årig tall. På de södra delarna av udden innehåller skogen betydligt mindre löv och här ligger också flera fritidshus. Dessa delar har därför inte inkluderats i reservatsförslaget och markägarna har hittills inte haft några invändningar mot avgränsningen här.

Mellan de ovan beskrivna värdekärnorna finns grandominerad utvecklingsmark av ungefär samma ålder och skogstyp, men med lägre frekvens av död ved och lövträd. ?Viken? som går in objektet från nordost består enbart av sådan skog och har därför inte inkluderats i förslaget. Utvecklingsmarken har till stor del god utvecklingspotential i främst dödvedsbildning. Gamla avverkningsstubbar förekommer i hela objektet.

Totalt 16 rödlistade arter, varav fem hotade, har hittats i objektet. Särskilt intressant är fyndet av den starkt hotade grantickeporingen på död granticka i nordöstra delen av området. Arten har endast 8 kända lokaler i landet (ArtDatabankens hemsida).

Området är genom öringfisket i Djupsjöbäcken samt fritidshusen sydväst om objektet, av betydelse för markägarnas friluftsliv.

Inga kulturmiljövärden är kända i området.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
55,38
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
57,32
Areal totalt (hektar)
57,12
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg