Smedjeån Skönhult

Beskrivning
Objektet avser Smedjeån med talrika kvillar och närmast omgivande marker mellan Oxhult (nedströms Oxhultasjön) och flera kilometer nedströms till dess ny fastighet vidtar. Objektet är ett avsnitt av vattendraget som kännetecknas av vackra forssträckor men också av lövskogar, våtmarker och öppna mader. På halvdussinet platser delar ån upp sig i talrika fåror och bildar säregna kvillandskap. Våtmarkerna efter ån består av öppna mader med sumpkärr och betade fuktängar samt sumpskogar av högörttyp. Botaniskt finns här bl.a. vildris, korallrot och safsa. I kvillbildningarna, alla nyckelbiotoper, växer Hallands talrikaste bestånd av skirmossa - en rödlistad mossa med ytterst få lokaler i Sverige. Även den rödlistade och tillika mycket sällsynta atlantsäckmossan växer i strandkanten av kvillbildningarna. På knotiga, senvuxna och gamla askar på öar i kvillarna finns de rödlistade lavarna mussellav och örlav.
På främst sydsidan av ån har yngre planterad granskog inkluderats i objektet som skyddszon, eftersom en kalavverkning kan ge kraftig chockverkan för arter och miljöer vid vattendraget.

Vid Skönhult är maderna betade på båda sidor av vägen. Naturbetesmarker på torra grusåsar, utanför fastighetsgränsen, ansluter norr om ån.

Bottenfaunan i ån är mycket artrik och har konstaterats inneha mycket höga naturvärden. Det finns dessutom rödlistade arter som skalbaggen Normandia nitens och tvåvingen svartbent bäckbroms. Smedjeån är till viss del påverkad av vattenregleringar vid Oxhultasjön, men den lokala påverkan av tidigare dikning är svag. På grund av försurningspåverkan kalkas Smedjeåns övre delar kontinuerligt.

Ingående bok- och ekskogar är skogligt sett påverkade av gallringar. Kvarvarande träd är dock i många fall gamla och det finns en belagd lång kontinuitet av ädellövskog i området. Förekomst av rödlistade arter, som t.ex. rosa lundlav och bokfjädermossa, samt ett antal signalarter, bl.a. flera mossor, visar också på värdefulla skogsbestånd ur naturvärdessynpunkt.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Hallands län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
24,53
Areal vatten (ha)
2,09
Areal land (ha)
30,80
Areal totalt (hektar)
32,84
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg