Korptjärnbergen

Beskrivning
På reservatets natursköna bergstoppar med gles gammal tallskog finner du fina, naturliga rastplatser med utsikt över omgivande landskap. Skogen på bergen har en intressant historia. Den har härjats av skogsbränder många gånger; här finns levande tallar som bär spår av tre bränder ¿ riktiga kämpar! Den senaste branden drog över området för cirka 150 år sedan, och då var det kanske bara 50 år sedan den förra. Bränderna hör till det naturliga skogslandskapet och är viktiga för att skapa mångfald av miljöer och arter. Här i naturreservatet Korptjärnbergen är det bränderna som skapat de fina blandskogarna av gran, tall, björk, asp och sälg som växer på bergens nordsluttningar.

Det som framträder mest i reservatet är de skogsklädda Norra- och Södra Korptjärnbergen med sina barspolade och karga övre delar och skogsklädda sluttningar. Mellan bergen ligger Korptjärnen som kantas av myrmark längs med norra stranden. I den flackare norra delen av reservatet är Hermanstjärnen omgiven av frisk skogsmark, lövsumpskog och våtmark. Två bäckar rinner samman i reservatets östra del och vidare norrut där den förenas med Hermanstjärnen.

Reservatets högsta naturvärden finner man på bergens övre delar och nordostsluttningar där skogen har en naturlig karaktär och det finns få spår av skogsbruk. De äldsta träden är här flera hundra år gamla, och det finns gott om fallna träd, högstubbar och silverfuror som berikar skogen genom att ge boplats och föda åt andra. På gamla aspar växer den vackert gröna lunglaven och sällsynta gelélavar. På liggande granar finns vedsvampen lappticka, rosenticka och andra rariteter som hör till naturliga skogar. Motaggsvamp bildar mykorrhiza med tall och växer i ljusa och torra tallskogsmiljöeri reservatet.

I reservatets gammelskogar syns ofta hackspår av den i kustområdet mer ovanliga tretåiga hackspetten. Den trivs i mer orörda skogar som har gott om insekter och larver att hitta under barken av döda träd. På många håll i reservatet syns även spillkråkans framfart, där den letat efter hästmyror i basen av gamla rötade granar. Den gamla skogen ger utrymme för olika rovfåglar som behöver kraftiga kronor eller ihåliga träd för sina bon. Även reservatets unga lövskogar är värdefulla för fågellivet med många häckande småfåglar.

Vid Korptjärnens östra strand gränsar reservatet till ett biotopskyddsområde med liknande gammelskog. Områdena stärker varandra vilket ökar möjligheterna för både friluftsliv och naturbevarande.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
48,02
Areal vatten (ha)
9,32
Areal land (ha)
66,06
Areal totalt (hektar)
75,36
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg