Vendelsöarna

Beskrivning
Beskrivningen av naturvärdena på Naturvårdsverkets fastighet överensstämmer till stora delar med resterande delar av övärlden. Geologin är däremot anmärkningsvärt mer spännande på den södra delen av ön med mäktiga terassliknande klipp- och raukformationer uppbyggda av charnockit, en vittrad gnejsvariant, unik för Halland (landskapssten). Här finns också öns brantaste partier och högsta punkter på drygt 25 möh.

Värdefulla beteslandskap

Fastigheten 1:2 domineras på huvudön av ett variationsrikt betes- och odlingslandskap. Centralt, närmast gården ligger naturaliserade åkermarker (ca 15 ha) de övergår utåt stränderna av alltmer magra hedmarker med inslag av klippor och klappersten. Vattensamlingar och fuktstråk finns som ett värdefullt inslag spritt i hela området.

Idag pågår ett restaureringsprojekt som omfattar stora delar av naturbetesmarkerna. Det är sponsrat med EU-medel och omfattar en budget på ca 1 miljon. Arbetet med restaureringen ansvarar den nuvarande markägaren för och det har pågått i ca ett år. Fastigheten betas i huvudsak av Highland cattle, skilt från och av en annan djurhållare än i reservatet.

Till fastigheten hör också öarna Knarrskär på 8,3 ha och Ustö på drygt 45 hektar. Båda öarna domineras av kusthed och betas av får. Ustö har fina sandstränder och är ett populärt besöksmål.

Höga marina värden
De marina miljöerna runt Vendelsöarna och in till land har inventerats under 2006. Materialet är tyvärr inte sammanställt än men Bo Gustafsson (marinbiolog på Länsstyrelsen) som deltagit i arbetet meddelar att de grunda mjukbottnarna i området bland annat är rika på ålgräsängar och har värdefulla reproduktionsmiljöer jämförbara med bottnarna i Kungsbackafjorden.

Helhetsmiljön

Vendelsö med sina omgivande 6 öar och vattenområden har sammantaget mycket höga och variationsrika naturvärden. Det kulturhistoriska inslaget finns också påtagligt med både förhistoriska lämningar och den långa historia av odling och brukande av ön som präglar landskapet.

Möjligheten att nu komplettera reservatet på den norra delen av ön + småöarna till att omfatta hela Vendelsöarkipelagen skulle medföra att en fantastisk helhetsmiljö inte bara skyddas utan framförallt kan utvecklas och göras mycket mer tillgänglig än vad den är idag. Det öppnar också möjligheten att kunna styra besökarna på ett annat sätt än idag och på så sätt freda fler störningskänsliga miljöer med häckande sjöfågel.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Hallands län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
30,31
Areal vatten (ha)
1 318,94
Areal land (ha)
263,64
Areal totalt (hektar)
1 582,75
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg