Hyktaberget

Beskrivning
Området består av ett skogsområde runt toppen på Hyktaberget. I de högst belägna delarna är skogen uppsplittrad av ett flertal små myrar, de flesta sluttande fuktiga till blöta kärr med lappvide, flaskstarr, trådtåg och kråkklöver. Här är skogen mycket gammal ca 200 år, med grova lågvuxna granar, upp till 40 cm i brösthöjdsdiameter. Skogen är flerskiktad med föryngring av främst gran. Björkar förekommer också rikligt, ca 20-30 % och har en diameterspridning på 10-25 cm. Död ved förekommer rikligt, både döda stående träd och lågor i olika nedbrytningsstadier. I sluttningarna runt denna högplatå är skogarna mer högvuxna (granar 15-20 m) och slutna. Flerskiktad granskog med inslag av björk (ca 10 %) dominerar i sluttningarna. Bördigheten är varierande, i väst- och östsluttningen dominerar lågört och högörttyper, medan det i områdets södra delar är fattigare med blåbärstyp och ställvis även kråkbär-ljungtyp. Trädåldern på de äldsta träden är uppskattningsvis 150-200 år. Död ved förekommer rikligt, framför allt koncentrerat till bäckar och fuktstråk. I området förekommer rödlistade arter såsom rynkskinn, mjölig dropplav och norsk näverlav.

Området är omgärdat av hyggen och nya vägdragningar och färska avverkningar är gjorda under sent 2000-tal i områdets västra delar utanför föreslaget område.

Området uppmärksammades under SCA:s egen naturvärdesinventering 1998. Därefter inventerades området igen under 2003 i samband med regeringsuppdraget ¿inventering av urskogsartad skog¿. Länsstyrelsen har därefter kvalitetssäkrat området och gjort vissa arealkorrigeringar.

Förvaltningsinriktning
Skogen ska lämnas för fri utveckling.

Länsstyrelsens bedömning
Ett skogsområde med höga naturvärden knutna till den högbonitära granskogen inkluderat med fläckvis rikliga mängder död ved. Objektet ligger dessutom inom en trakt med flera utpekade granskogsreservat av samma karaktär. Omkringliggande mark är hårt påverkat och utgörs av relativt unga föryngringsytor. Under senare tid har man dock börjat avverka gammelskogen och planer finns på att fortsätta denna skogsfragmentering. Området är därför i akut behov av ett formellt skydd i form av naturreservat.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
231,07
Areal vatten (ha)
0,25
Areal land (ha)
309,15
Areal totalt (hektar)
309,46
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg