Klyttkälberget

Beskrivning
Klyttkälbergets naturreservat är beläget cirka 3 km nordost om Gimåns utlopp i Tättesjön. Från Bräcke åker man mot Albacken och Sörbygden och knappt 200 meter innan första gården i byn Västanbäck, svänger man av till vänster och följer den mindre vägen mot Klyttkälberget. Naturreservatet är ett 18,8 hektar stort, brandpräglat och granskogsdominerat område beläget i Klyttkälbergets syd-/sydostsluttning. Större delen av objektet utgörs av äldre lövrik barrskog. Sentida skogsbruk har inte förekommit i området.

Berggrunden består av diabas, som ligger som en ö i ett omgivande hav av Revsundsgranit. Diabas är en mörk, basisk bergart, vilket ger förutsättningar för en rikare flora av kalkgynnade kärlväxtarter. Upphöjda och exponerade delar av området har ett tunt jordtäcke och även berg i dagen.

Granen, som är dominerande trädslag, är sällan över 100 år, men 140 ¿ 150 åriga träd finns spridda i området. Tallen är mindre vanlig, men finns spridd i nästan hela området. Tallens ålder är ofta kring 150 år, men grova tallar med en ålder över 200 år och med en diameter upp till 60 centimeter förekommer i området. Tallhögstubbar med en diameter på 80 centimeter vittnar om att skogen på Klyttkälberget tidigare bestått av betydligt grövre tall än idag. Brandspår, i form av brandljud på tallar och kolade högstubbar och lågor är frekventa.

De största naturvärdena är knutna till det stora lövinslaget, uppkommen genom brand (lövbränna), som har en påfallande stor andel äldre och grövre lövträd av asp, björk och sälg. Karakteristiska och mycket vanligt förekommande arter är lunglav(NT), korallblylav, skinnlav och njurlavar. Rödlistade arter, gynnade av lövträd, är rosa skärelav och skrovellav. Rödlistade arter knutna till asp är stor aspticka, stiftgelelav och läderlappslav. Den sistnämnda förekommer mycket rikligt på några aspar, men sparsamt i övrigt. Andra rödlistade lavarter i området är brunpudrad nållav och nordlig nållav Chaenotheca laevigata.

Värdena knutna till äldre gran och tall är sekundära, men för den skull inte försumbara. Dessa värden förväntas också stiga. Variationen mellan torrare sydsluttningar och rikare fuktstråk, tillsammans med tydlig kalkpåverkan, ökar områdets redan befintliga höga naturvärden. Att det även finns älggropar, som minner om forntida jägarkulturer, ger ytterligare krydda åt området.

Rennäring
Området kring Klyttkälberget utgör viktigt vinterbetesland för Jijnjevaerie och Jovnevaerie samebyar, enligt respektive samebys markanvändningskartor. Även Raedtievaerie sameby anger området kring Klyttkälberget som betesmarker.

Friluftsliv
Området används huvudsakligen som jaktmark. Något större friluftsliv finns inte för närvarande, men Klyttkälberget är relativt lättillgängligt. Med bil är avståndet till Sörbygden 7 km och till Albacken 9 km.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
18,59
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
18,78
Areal totalt (hektar)
18,76
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg