Borstaberget

Beskrivning
Läge och landskap
Borstaberget ligger ca 8 km sydväst om Jörn, precis norr om kommungränsen mellan Norsjö och Skellefteå kommun. Reservatet ligger på 225-295 meters höjd över havet och utgörs av bergets nedre branta, bergsluttning i sydläge med flera lodytor och klippor. Berggrunden består av grönsten och området har en väldokumenterad, intressant lavflora. Området har överlag en låg påverkasgrad.

Geovetenskap
Berggrunden inom reservatet består av metabasalt till metaandesit. Dessa basiska bergarter ger goda förutsättningar för näringsrika mark- och vattenförhållanden. Områdets basiska bergarter och rika mineraljordar är en faktor som möjliggör bl.a. en rik flora.
Området ligger lite över högsta kustlinjen, H K. Inom området täcks bergytan av ett moräntäcke som i stora delar är tunt. Det förekommer också berg i dagen. Området är påverkat av kraftig glacial erosion från den dominerande isrörelseriktningen från nordväst. Denna erosion har varit ännu kraftigare, på det vackert skulpterade Skansberget söder om reservatet och Petikån. Längs Petikån i höjd med Svansele dammängar finns ett mäktigt, ca tre kvadratkilometer stort, HK-delta som fått högsta naturvärde i den regionala naturgrusinventeringen.

Skogsmark
Skogarna på Borstabergets sydsluttning består av äldre talldominerade skogar. I fuktigare sänkor växer en barrblandskog med lövinslag av björk, asp och sälg. Tallskogen på Borstaberget är ca 150 år gammal, men det förekommer ett allmänt inslag av 200-årig tall. I de högre delarna av sluttningen finns enstaka tallar på 250 år. Skogen är genomgående grov och många tallar har spår av brand i form av ett brandljud. Kolade stubbar och rotvältor förekommer allmänt i hela området. De lägre liggande delarna av sluttningen är påverkad av äldre skogsbruk. Tillgången på död ved är sparsamt i de lägre delarna, men allmänt i branta partier med gran och lövinslag. I de mer talldominerade skogarna finns det både färsk död tallved och en del riktigt gamla tallågor.
Borstaberget med dess basiska bergarter och mineraljordar är en viktig lokal för sällsynta kryptogamer. Många kalkgynnade mossor och lavar påträffas främst på de av skogen skuggade klipporna och lodytorna. På Borstaberget förekommer ett flertal rödlistade arter på både klippor och träd. Bland annat förekommer de sällsynta och hotade arterna elfenbenslav och trådbrosklav. Lunglaven, som normalt är sällsynt på klippor, växer mycket talrikt på just klipporna i området.

Naturvårdsarter
Området utgör en mycket lämplig miljö för arter knutna till äldre kalkklippor och lövrik barrnaturskog. Följande arter har påträffats (hotkategori enligt Artdatabankens Rödlista 2015 inom parentes där NT = nära hotad, VU = sårbar och EN = starkt hotad): dvärgbägarlav (NT), elfenbenslav (VU), lunglav (NT), olivbrun gytterlav (NT), stiftgelélav (NT), trådbrosklav (EN), bårdlav, fjällig gytterlav, fliklav, kalkgytterlav, liten spiklav, mussellav, nordlig dagglav, saffranslav, skinnlav, berghättemossa, grov fjädermossa, kakmossa, klängmossa, repmossa, skvalpmossa, skärbladmossa, strumamossa, trådbryum, kungsfågel (VU), järpe, tornfalk
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
20,23
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
21,12
Areal totalt (hektar)
21,13
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg