Skarjak

Beskrivning
Skarjak ligger ca 20 km sydväst om Arjeplog och består av bergen Stor-Skarjak, Lill-Skarjak och östra sluttningen av det lilla berget Kraja. Det sistnämnda berget ligger på vattendelaren mellan Laisälven och Skellefteälvens vattensystem. Nära 2/3 av området ligger mer än 500 m ö h.
Skogen på bergen utgörs av relativt produktiva gran- eller grandominerade barrblandskogar vilka till större delen är urskogsartade vilka i betydande grad är helt orörda. Två skogsbilvägar går in i området. utmed den väg som går mellan Skarjakbergen finns hyggen från 2001 i tidigare orörd skog. Bergen i objektet är klädda med gran- eller barrblandskog som domineras av gran. Vegetationstypen är nästan uteslutande frisk blåbärstyp men inslag av lågörtstyp förekommer fläckvis. Sumpskog finns bara längs bäck- och källdrågen i svackan mellan Skarjakbergen samt mellan Stor-Skarjak och Kraja, där bäckstråket till större delen kantas av myrmark. Myrandelen är annars ovanligt låg i området.
Skogarna är för höjdläget ganska produktiva, vilket beror på de långa, relativt branta sluttningarnas "lideffekt" på närings- och vattentillgången. På övre och västra delen av Stor-Skarjak samt på Krajas östsluttning är granskogen gammal och urskogsartad med varierande inslag av tall. En del tallar är ca 400-500 år gamla. Stora delar av sluttningen kan ha påverkats av en icke beståndsdödande brand för ca 200 år sedan. Spår efter dimensionsavverkning finns på västra delen av Stor-Skarjak liksom i östra sluttningen av Lill-Skarjak. Även på norrsidan av bergen är påverkan från plockhuggning påtaglig. trots det finns naturliga strukturer och goda förekomster av rödlistade och kontinuitetskrävande arter.
Lill-Skarjak och lägre halvan av Stor-Skarjaks östsluttning har härjats av en omfattande skogsbrand år 1823 och täcks idag av flerskiktad skog där stora delar är helt opåverkad av skogsbruk. Glest spridda gran- och tallöverståndare finns kvar i bestånden, ofta med brandljud från ovannämnda brand. I käll- och bäckdråg har skogen undgått brand och här finns rikligt med granlågor och död ved.
Det är glesare med fynd av rödlistade arter i brännan från år 1823, speciellt fynd av mer krävande urskogsarter. Men en art som harticka (NT), en viktig förrötare i naturskogen, förekommer frekvent. På Stor-Skarjak och Kraja är det däremot inte långt mellan fynden av de starkt kontinuitetskrävande vedsvamparna.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
724,30
Areal vatten (ha)
0,25
Areal land (ha)
889,71
Areal totalt (hektar)
890,09
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg