Ormberget

Beskrivning
Läge och landskap
Ormbergets naturreservat är beläget ca 14 km väster om Lillögda i Åsele kommun. Hela området ligger i en sydvästsluttning som avslutas över en bergskam i norr. Området domineras av grannaturskog med inslag av tallnaturskog. I den övre delen av sluttningen finns det sluttande kärr som både är öppna och delvis trädklädda. Höjden över havet varierar från ca 430 till 550 meter.

Geologi
Det finns ett stråk i norr av basiska magmatiska bergarter i from av gabbro, diorit och diabas. Den basiska berggrunden ger upphov till näringsrikt mark- och grundvatten som silar över Ormbergets sluttningar. Den stora delen av Ormberget består av gnejsiga bergarter som exempelvis granit. I ytterområdena finns det små fält av kvarts-och fältspatrika områden där man kan hitta sandsten och gråvacka.

Skogsmark
I norra delen av Ormberget består skogen av gammal, flerskiktad grannaturskog. Granarna är grova och det finns allmänt med träd mellan 150 till 220 år. Det finns ett allmänt lövinslag med främst björk. Död ved förekommer i olika dimensioner och nedbrytningsstadier och utmed myrkanterna finns mindre sumpskogspartier där tillgången på riktigt grova lågor i alla nedbrytningsstadier är riklig. Nedre delen av sluttningen har stor biotopvariation och rymmer både produktiv översilningsmark, mindre sumpskogspartier av refugiekaraktär och blåbärstyper av olika fuktighetsgrad. Skogen domineras här av gammal gran, men det finns mer talldominerade områden också, liksom partier med mycket tät och klen skog. Lövinslaget är allmänt, främst av björk men det finns enstaka grövre aspar samt inslag av rönn och sälg. Hänglavar förekommer rikligt i hela området och i den övre delen av sluttningen finns artrika knappnålssamhällen på barken av de äldre granarna.
Den sydliga delen av Ormberget innehåller ganska stora ytor av öppen flerskiktad tallnaturskog med rikligt inslag av gamla grova 200- 300 åriga tallar. Det finns även ett visst inslag av björk och gran i dessa talldominerade områden. Den döda veden domineras av stående grånade torrfuror medan det saknas liggande död ved. Brandljud förekommer allmänt både i tallar och i granar. Markvegetationen består av lingon, kråkbär och blåbär med insprängda fuktstråk med ört- och våtmarksvegetation.

Friluftsliv
Ormberget ligger ca 14 km väster om Lillögda och man kan nå området till fots via mindre skogsbilvägar som angränsar i både norr och söder. Ormberget ligger i sydvästsluttning och terrängen är brant och bitvis blockig. I området finns en mängd rödlistade arter att titta på som är starkt beroende av opåverkade naturskogar.

Intressanta arter
Området utgör en mycket lämplig miljö för arter knutna till gran- och tallnaturskogar. Följande intressanta arter har påträffats (hotkategori enligt Artdatabankens rödlista 2015 inom parentes där NT = nära hotad, VU = sårbar, EN = starkt hotad, CR = akut hotad):

Doftticka (VU), doftskinn (NT), granticka (NT), gränsticka (NT), harticka (NT), kötticka (NT), ostticka (VU), rosenticka (NT), rynkskinn (VU), ullticka (NT), sotticka, garnlav (NT), knottrig blåslav (NT), kvistspikar (Phaeocalicium sp.), liten sotlav (VU), lunglav (NT), nordlig nållav (NT), skinnlav, skrovellav (NT), vitskaftad svartspik (NT), liten hornflikmossa (VU), korallrot, spindelblomster, ögonpyrola, sidensvans och tretåig hackspett.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
145,44
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
162,24
Areal totalt (hektar)
162,29
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg