Åsarna

Beskrivning
Naturreservatet Åsarna ligger ca 28 km NO om Harads i Bodens kommun. Området utgör ett stort sammanhängande område med ur- och naturskogar, varav stora delar består av gammal sandtallskog, högbonitetsskog eller sena lövsuccessioner.
Den sydöstra delen av reservatet utgörs av ett mosaikartat, småkuperat moränbäcklandskap med omväxlande torra tallbackar, frodiga bäckdråg och sumpskog. På åsarna dominerar gammal, flerskiktad tallskog som hyser rikligt med upp emot 400-åriga tallöverståndare där majoriteten av tallarna bär spår av brand. Här har den yngre, brandföryngrade generationen tall en karaktär av täta, självgallrade stavabestånd. Det finns gott om rödlistade arter som är knutna till kontinuitet av tallågor, som till exempel fläckporing, gräddporing, vaddporing, nordtagging och dvärgbägarlav.I svackorna övergår skogen till fuktiga, ofta bördiga gran- och barrblandskogar där det finns ett stort inslag av grova lövträd. På granlågor hittas rosenticka, rynkskinn och lappticka medan de gamla levande granarna ger plats åt gammelgranskål och knottrig blåslav.
På Norrbergets östsluttning i den södra delen av reservatet domineras skogen av mycket produktiva bestånd med lövrik barrblandskog. Här har ett något större uttag av brandskadad skog gjorts efter den senaste branden, men trots det finns det gott om tallöverståndare i hela sluttningen. Fläckvis finns så pass rikligt med tallöverståndare att dessa blir beståndsbildande. I de gamla överståndarna finns ofta höga brandljud som vittnar om att den senaste branden sannolikt haft ett våldsamt förlopp. Lövinslaget varierar mycket, men fläckvis förekommer mycket rikligt med högrest och grov vårtbjörk och asp. I anslutning till dessa fläckar förekommer ofta rikligt med lågor av lövträd. På sälgarna växer rikligt med lunglav och asparna hyser den för länet mycket ovanliga arten vit vedfingersvamp men även stiftgelélav och skinnlav.
Den centrala delen av reservatet kännetecknas av mycket tvära kast mellan torra tallskogar på åsarna samt produktiva, gamla och ofta lövrika granskogar i dråg och raviner. Här finns många arter som är knutna till kontinuitet av tallågor såsom dvärgbägarlav, fläckporing, gräddporing, vaddporing och nordtagging. Även den sällsynta urskogsporingen Antrodia infirma går att finna på flera platser. Många av bestånden i den här delen av reservatet utgörs av urskogsartad skog med få eller inga spår av skogsbruk.
I norra delen av reservatet, i västsluttningen ner mot Kvarnträsket finns mycket högproduktiva, lövrika barrblandskogar. Skogen här har föryngrats genom brand och brandljud förekommer frekvent på träden. Tillgången på död ved varierar i området men är överlag god, här och var finns det rikligt med lågor av gran och löv. De gamla sälgarna draperas av lunglav och på asparna hittar man bland annat stiftgelélav. I de nedre delarna av sluttningen ökar produktiviteten och skogen utgörs här av högrest, grov barrblandskog med stort lövinslag. Här växer bland annat koralltaggsvamp. Längre söderut övergår skogen i en produktiv tallskog som bitvis helt domineras av tallöverståndare. Den här delen är urskogsartad och här finns bara enstaka stubbar från äldre tiders dimensionsavverkning.
Reservatet har också höga limniska naturvärden. En stor del av reservatets våtmarker bedöms genom sin småskaliga mosaik av fastmark och myr ha mycket höga naturvärden. Mosaikområdets topogena kärr består främst av frodiga mjukmattor och fastmattor. Här växer både trubbvitmossa och kärrkrokmossa. Kvarnbäcken som rinner genom hela reservatet i nord-sydlig riktning har en hög grad av naturlighet och har inte blivit flottledsrensad. Den är klassad som ett särskilt värdefullt vatten samt är en del av Råneälvens vattensystem och därmed skyddat enligt Natura 2000.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
319,45
Areal vatten (ha)
7,35
Areal land (ha)
410,07
Areal totalt (hektar)
417,31
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg