Knästorp

Beskrivning
Reservatet är mångfacetterat med flera olika naturtyper. Värdena är främst knutna till tre områden:

Området kring den gamla byn Knästorp har förutom sina höga kulturvärden också riktigt höga naturvärden. Det gäller inte minst i den östvända branten öster om byn. På denna bördiga gamla inägomark växer idag ädellövskog inblandad med bland annat al i sump-drågen, samt inväxande gran. Almlav, blek kraterlav, lunglav och lindskål trivs tillsammans med en rik fågelfauna i denna miljö. Många gamla hamlade lindar har fått stå kvar och har idag blivit kandelaberformade. Dessa gamla stammar utgör tillsammans med till exempel lodytor och vidkroniga träd viktiga substrat för skyddsvärda arter. Även de mer solbelysta stammarna uppe vid själva byn har stor betydelse t.ex. för lavar och insekter.

En dalgång i norra delen av reservatets västra utlöpare är en annan värdekärna av rang. Al och grov och lavklädd gran omger ett surdråg. Död ved är där vanligt. Denna fuktiga miljö har en mängd hotade marksvampar, särskilt taggsvampar, hittats. En del av dessa är endast först nyligen hittade i Småland. Reservatet innehåller flera fuktstråk lämpliga som utvecklingsområden för dessa arter och substrat.

Även i reservatets sydöstligaste del finns en intressant värdekärna för marksvampar. Här är det äldre tallskog som dominerar trädskiktet. I anslutning finns en tallmosse. Reservatets sydvästra del innehåller ca 100-årig tallskog som med naturvårdsbränning kan komplettera denna biotop.

Värdekärnorna skiljs åt av stråk med ungskog. Många av dessa kan vara utmärkta utvecklingsområden för lövskogsvärden, eller på annat sätt med rätt skötsel på sikt komplettera ovan beskrivna värdekärnor.

Området är av entomologiskt intresse. Bland fjärilar förekommer bland annat de rödlistade arterna svartfläckig högstjärt, humlerotfjäril, skiktdynemott, almsikelvecklare, brunaktig sikelvinge och grågul lavmätare. Arterna är knutna till ett flertal olika miljöer.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Kalmar län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
85,77
Areal vatten (ha)
0,37
Areal land (ha)
90,21
Areal totalt (hektar)
90,63
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg