Horna grushåla

Beskrivning
Det före detta grustaget i Horna ingår som en del i storområdet Ripa och Horna sandar, som totalt är ca 945 ha stort och beläget strax väster om Åhus i Kristianstads kommun. De sandiga markerna i området har varit brukade ända sedan åtminstone bronsåldern och fram till mitten av 1900-talet bedrevs här ett aktivt vandrande åkerbruk. Bruket av markerna tillsammans med den magra jordmånen och ett soligt och torrt klimat har gett goda förutsättningar för ett mycket stort antal hotade växt- och djurarter.
Även idag är jordbruk den helt dominerande markanvändningen inom storområdet, men i dagens allt mer intensiva jordbruk trängs den unika floran och faunan undan och riskerar att försvinna. Skogsplantering, igenväxning och fysisk exploatering (t.ex. ett expanderande Åhus är andra hot). Under de senaste 5 åren har betydande arealer av värdefulla sandiga odlingsmarker försvunnit till förmån för intensiva produktionsformer och exploatering. Det är därför av stor vikt att slå vakt om de områden där höga naturvärden med stor biologisk mångfald finns kvar, där Horna grustag tillhör ett av de mest viktiga områdena. På det begränsade området som det fd grustaget dock utgör, uppvisas en mycket stor mosaik vilket skapar unika förutsättningar och livsmiljöer för många sandmarkslevande hotade arter.

Under senare år en rad inventeringar genomförts i området på uppdrag av Biosfärkontoret Kristianstads Vattenrike. Då området är så stort är inventeringarna av ganska översiktlig karaktär, dock har över 80 rödlistade arter noterats och 13 åtgärdsprogram är aktuella för arter i området. Ett av de absolut mest värdefulla delområdena är det fd grustaget i Horna som hyser en mycket varierad miljö och genom sitt strategiska läge och stora rikedom av salix bedöms tillhöra en av Sveriges mest värdefulla lokaler med starkt hotade arter som grå puckelmätare, strandpadda och fältpiplärka. Exempel på andra hotade arter är platt frölöpare, busksandbi, backsvala och stjälkröksvamp.

Förutom Horna grustag som nu är föremål för reservatsbildning pågår tecknandet av naturvårdsavtal för två områden, norra respektive södra Ripa sandar.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Skåne län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
1,23
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
13,71
Areal totalt (hektar)
13,71
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg