Hålmossen

Beskrivning
På Ombergs östra sluttning finns en ovanligt stor ansamling av kalkkärr och kalkfuktängar med en rik och representativ kärlväxtflora och snäckfauna. Våtmarkerna innehåller olika myrtyper och övergångsformer till fuktig ängsmark och sumpskog. Myrarna utgörs antingen av topogena kärr eller soligena källkärr. En orsak till ansamlingen av våtmarker är att rörligt markvatten springer fram i källor på många platser på Ombergs östra sluttning.
Myrarna utgörs bla av botaniskt rika axagmyrar. Ombergs kalkkärr hyser många idag ovanliga och hotade arter t ex olika orkidéer som kärrknipprot, flugblomster, skogsnycklar, ängsnycklar, blodnycklar och vaxnycklar. Vidare finns det sällsynta svarthöet, näbbstarr, ängsstarr, tätört, majviva, gräsull och kärrspira. Landsnäckfaunan är rik i kärrmiljöerna med habitatdirektivsarterna kalkkärrsgrynssnäcka, smalgrynsnäcka samt ev. otandad grynsnäcka. Ovanliga fjärilsarter förekommer i och omkring kärren. Flera av myrarna ligger idag i naturreservat men många ligger också utanför skyddade områden.

Kulturhistoriska värden
Spår av hävd: Kalkkärren på Omberg är ffa kulturhistoriska rester av det äldre odlingslandskapet med bete eller slåtter även om små kalkkärr fanns redan innan betesdjuren tog Omberg i anspråk.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Östergötlands län
IUCN-kategorisering
0, Områden som ej kan klassificeras enligt IUCN: s system.
Areal skog (ha)
13,80
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
15,38
Areal totalt (hektar)
15,35
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg