Rödingsjö

Beskrivning
Läge och landskap
Rödingsjö ligger ca 2 km söder om Borgafjäll, i Dorotea kommun, och utgörs av en sjörik och småkuperad bergsplatå. Den fjällnära grandominerade skogen är ytterst lite påverkad av människan och stora delar är urskogsartad. Spanjeberget, med reservatets högsta punkt (709 m), bildar tillsammans med Saxån och länsgränsen en avgränsning mot söder. Rödingsjös norra och nordöstra delar utgörs av ett moränbacklandskap och bildar en mosaik av skogsklädda moränryggar och myrar. Korpån och turistvägen mellan Dorotea och Borgafjäll utgör reservatets gräns mot norr. Uppe på högplatån övergår barrskogen till ren fjällbjörkskog. I områdets centrala delar finns två större myrar, Skrymtflon och Storskiftet. Våtmarkerna inom reservatet har genomgående ett mycket rikt fågelliv och ett flertal har vid våtmarksinventeringen bedömts ha höga naturvärden.
Det finns en telemast på Avasjöbergets högsta punkt samt en luftledning utifrån denna i västlig riktning. Två skoterleder utgår från Borgafjäll och går till Stor Oxvattnet, Rödingsjön och Spanjesjön. Mindre skogsbilvägar angränsar reservatet i söder och väster och i norr ligger turistväg 1052. Flera mindre skogsstigar utgår från de angränsande vägarna och in i reservatet.
Geologi
Naturreservatets topografi är resultatet av kaledonska bergskedjeveckningen som ägde rum för cirka 520-400 miljoner år sedan. Landskapet har därefter formats av glaciala och glacifluviala processer under kvartärtidens nedisningar samt senare och ännu pågående postglaciala processer, t.ex. erosion och sedimentation i vattendrag och sjöar, frost- och vinderosion av berg och jord samt ras på de branta bergssidorna. Reservatet ligger geologiskt sett inom de egentliga Västbottensfjällen. Berggrunden inom reservatet består i huvudsak av glimmerskiffer, med mindre inslag av amfibolit (SGU Berggrundskarta serie Ca nr 37).
Skogsmark
Det ursprungliga Rödingsjös naturreservat domineras av en sjörik och småkuperad platå som ligger över 500 meter över havet. Den fjällnära grandominerande skogen har väldigt få spår av skogsbruk och stora delar är urskogsartad. På den nordvästra delen av platån är granskogen låg och gles och övergår delvis i ren björkskog. Högväxt och ståtlig granskog finns på mindre delar främst i öster på Frostbergets ost-och nordostsida samt i några dalar från söder som går in i reservatet. Granskogarna är överlag urskogsartade och det finns gott om lågor och torrträd.
Våtmarker, sjöar och vattendrag
Rödingsjös naturreservat är överlag myr-och sjörikt. I reservatets centrala del finns två större öppna myrar, Skrymtflon och Storskiftet. Båda myrområdena är värderade till höga värden (klass 2) i våtmarksinventeringen. De består delvis av strängmyrar och strängkärr. En del mycket blöta myrar finns som inhyser rikligt med våtmarksfåglar. På sluttningarna och längs vattendragen finns små översilningskärr. Korpån samt Saxån utgör Rödingsjös norra respektive västra gräns. Båda åarna är vattendrag med både forssträckor och lugnare sel. Vattendragen rinner genom ett myr-och skogslandskap.
Det finns fyra större sjöar i området, Stor-Oxvattnet, Rödingsjön, Spanjesjön och delar av Avasjön. Det finns även ett flertal mindre sjöar och tjärnar spridda i området. Utefter Rödingsjös samtliga sluttningar, mot Korpån samt ned mot den reglerade sjön Stor-Dabbsjön rinner ett flertal mindre bäckar.
Friluftsliv
Rödingsjö är ett uppskattat område för rekreation och friluftsliv året runt t.ex. vandring, skidåkning, skoteråkning, småviltjakt, fiske och bärplockning.
Jakt och fiske är tillåtet i hela Oxfjällets naturreservat enligt gällande lagstiftning.
Kulturhistoria/Rennäringen
Rödingsjös naturreservat ligger inom Vihelmina södra samebys marker och är av riksintresse för rennäringen enligt 3 kap. 5 § miljöbalken.
Naturvårdsarter
Området har en för fjällnära barrnaturskog och andra subalpina miljöer typisk flora och fauna som inkluderar en mängd rödlistade arter och naturvårdsarter, se bilaga.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ib, Vildmarksområde (Wilderness Area)
Areal skog (ha)
3 544,88
Areal vatten (ha)
373,89
Areal land (ha)
7 121,60
Areal totalt (hektar)
7 495,46
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg