Paubäcken

Beskrivning
Paubäcken, som sträcker sig drygt 30 km mellan Pauträsket och Umeälven, är ett vattendrag med mycket höga naturvärden.

Paubäcken, som till sin storlek mer påminner om en å, är ett fritt strömmande vattendrag med en hög grad av naturlighet och variationsrikedom, som tyd-ligt skiftar i karaktär från dess källa till mynning.

Paubäcken hyser ett av Sveriges största kända reproducerande bestånd av flodpärlmussla. De återkommande inventeringar som genomförts har visat att det finns en sammanhängande population på cirka 500 000 flodpärlmuss-lor. Flodpärlmusslor har höga krav på sin livsmiljö och är en indikator på ett rent vattendrag där de ekologiska samspelen mellan arter fungerar. Vid en sammanvägning av värden för musslornas populationsstorlek, medeltäthet, utbredning i vattendraget och andel små musslor så har beståndet samman-taget ett mycket högt skyddsvärde enligt Naturvårdsverkets handledning för miljöövervakning.
Den rika förekomsten av reproducerande flodpärlmusslor visar att Paubäck-en är en ringa påverkad miljö med en god förekomst av värdfisken öring, ett permanent vattenflöde, relativt hög vattenhastighet och ett klart, syrgasrikt, näringsfattigt och välbuffrat vatten med stabilt pH samt bottnar med som företrädesvis består av grus och sten av varierande storlek. Egenskaper som innebär en god livsmiljö även för andra vattenlevande organismer.

Utöver ett gott bestånd av öring så finns harr i de strömmande delarna av bäcken och gädda och abborre finns spridd längs bäckens sträckning. Även stensimpa, som är beroende av klara och syrerika vatten och indikerar god vattenkvalitet, finns i bäckens grundare partier.
Bottenfaunan i bäckmiljön är relativt artrik. Ett femtiotal artgrupper (taxa) har påträffats och utifrån olika s.k. bottenfaunaindex har Paubäcken be-dömts ha inga eller obetydliga effekter av störning.

Paubäckens omgivande marker inom reservatet består av delar av två större våtmarkskomplex som klassats som områden med höga naturvärden (klass 2) i den riksomfattande våtmarksinventeringen (VMI). De omgivande skogarna har ett betydande inslag av lövträd och har på många håll gott om natur-skogsstrukturer som gamla träd och död ved. Samtlig närliggande mark som omger vattenmiljöerna i reservatet har, eller har potential att fylla, en funkt-ion som en ekologiskt funktionell kantzon. En sån kantzon skapar goda eko-logiska förhållanden i vattnet, på stranden och i fastmarkszonen närmast vattnet genom att minska avrinning och erosion, fungera som filter för nä-ringsämnen, påverka ljusförhållanden och vattentemperatur, bibehålla fuktigt mikroklimat samt tillföra organiskt material.
Paubäckens strömmande vatten är ett av de större biflödena till den annars reglerade Umeälven och viktigt ur fiskesynpunkt. Området kring bäcken används också som strövområde.

Vattendraget och större delen av landmiljön inom reservatet ingår också i EU:s Natura 2000-nätverk och är främst utpekat för den rika förekomsten av flodpärlmussla.

Naturliga, relativt opåverkade vattensystem har blivit ovanliga på grund av påverkan från skogsbruk, vattenkraft, flottningsrensningar, dikningar, väg-byggen och annat. Endast en liten andel av de kända förekomsterna av flodpärlmusslor i länet hyser ett livskraftigt bestånd med god föryngring och ett bevarande av området har därför stor betydelse för flodpärlmusslan men även andra vattenlevande organismer. Skyddet av dessa vattensystem har stor betydelse för möjligheten att bevara vattenlandskapets biologiska mång-fald.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
39,97
Areal vatten (ha)
134,47
Areal land (ha)
284,38
Areal totalt (hektar)
418,67
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg