Ivö klack

Beskrivning
Ivö klack utgör en markant urbergshöjd som domineras av bokskog. Topografin är ställvis rasbrantslik, starkt lutande mot öster och stora stenblock är rikligt förekommande. Den östra delen är ett gammalt Domänreservat där produktioninriktat skogsbruk inte bedrivits på länge. Skogen här hyser riklig mängd död ved och många senvuxna träd. Det västra bokskogsbeståndet är av en annan karaktär och utgörs av enskiktad produktionsbokskog med inslag mer oskötta områden. I områdets nordligaste del vid Blaksudden finns rester av ett kaolin- och kalkbrott som lades ner på 1960-talet. Det nedlagda brottet är både en geologisk och geomorfologisk lokal av världsklass. Sandstrand dominerar den litorala zonen

Delar av landområdet är ett Natura2000-objekt (Ivö klack SE0420106). Hela Ivösjön utgör är ett Natura 2000 område, SE 0420319.

Marken i de nedre delarna har kalkpåverkan vilket gynnat bl.a. svampfloran och en exklusiv kärlväxtflora med orkidéerna skogsfru, nästrot, korallrot och kal knipprot. Ivö klack tillhör en av de 20 lokaler med flest rödlistade arter i Skåne. Ett 50-tal rödlistade arter är noterade i området, däribland ett 30-tal svampar.

Natura 2000-arterna grön sköldmossa (enda skånska förekomsten), nissöga och ett flertal fågelarter ( bl a storlom och häckande fiskgjuse) förekommer i området. Grönticka som det finns ett åtgärdsprogram för finns också i området.

Urberget går i dagen enbart på de högst belägna partierna av ön. Skogens domineras av bokskog av fryle-typ på de högst belägna urbergspartierna, och av lågört-typ i mer låglänta kalkrika partier. Ivö klack är en värdekärna i värdetrakten Ivöbygden, som är utpekad i den regionala skogsstrategin. Värdetrakten präglas av stora bokskogar och sjöar.

Det gamla kalkbrottet hyser en del sällsynta kalkgynnade arter, bl a kärrknipprot och källtuffmossa. Här finns också ett mindre extremrikkärr som ingår i ÅGP för rikkärr. Dess största värde är dock geologiskt då det är en unik demonstrationslokal för mesozoisk djupvittring i Fennoskandia och pga det mycket rika fossilinnehållet i kalken. Här finns lämningar från delar av krita perioden för ca 70 milj år sedan, bl a sjöborrar, bläckfiskar, hajar, sköldpaddor och svanödlor. Det gamla brottet är välbesökt området, bl a av skolklasser och universitetsstudenter men även av den intresserade allmänheten.

Ivösjön hyser en mycket stor mängd växt- och djurarter och ett flertal av
dessa är klassificerade som Natura 2000 arter och/eller rödlistade. Här finns t.ex. ett exceptionellt stort antal fiskarter (ca 25 st. av Sveriges totalt ca 50 arter i sötvattensmiljö). Bland dessa fiskarter finns Natura 2000 arten nissöga (LC) med sin sannolikt starkaste population i Sverige. Här finns även siklöja och flodnejonöga. Typiska växter knutna till vattenmiljö Ivösjön är braxengräs, notblomster, strandpryl och sylört. Karaktärsarter i sjön är strandpryl, bäcknate, nålsäv, borstsäv löktåg, dvärgag, dvärgarun, klotgräs, dvärgigelknopp, kryptåg, ävjebrodd och slamkrypearter.

Området ligger vackert med en fin utsikt ut över Ivösjön och det omgivande lanskapet och är sedan länge en länge ett känt och populärt besöksmål.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Skåne län
IUCN-kategorisering
III, Naturmonument (Natural Monument)
Areal skog (ha)
159,85
Areal vatten (ha)
245,86
Areal land (ha)
169,86
Areal totalt (hektar)
415,67
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg