Stora Bjälkarp

Beskrivning
Området ligger i en trakt i nordöstra Skåne med flera kluster av värdekärnor av ffa bok och sumpskogsområden. Fastigheten har en stor andel värdekärna ( > 20%) som till stor del utgörs av bokskog men även stort inslag med sumpskog. Skogsbruk har bedrivits i området men har inte varit så intensivt. I bokskogsområden finns stort inslag med senväxta träd och en intressant kryptogamflora med arter som bokvårtlav, havstulpanlav, bokkantlav, glansfläck, fällmossa, klippfrullania, platt fjädermossa och grov fjädermossa. I sydöstra delen (värdekärna ädellöv) finns det ca 10% inslag med björk och äldre tall och i den sydvästra delen (utvecklingsmark) finns ett betydande inslag med ek. Skogsstyrelsen har inventerat området nyligen och ett område som tidigare bara var utpekat som naturvärdesobjekt klassades då om till nyckelbiotop.
Tyvärr är inslaget med gran relativt stort i området. Granen är dock naturligt förekommande i nordöstra Skåne och är således ett vanligt inslag även i lövskogarna men det förekommer inga rödlistade arter som är knuten till gran. I värdekärnorna för bok är det framförallt unga granar men i ett område som bedömts som restaureringsmark finns det relativt stort inslag med äldre träd av gran tillsammans med äldre träd av bok. På sikt får detta bestånd utvecklas mot ett mer renodlat bokbestånd. Detta område kan man tänka sig att man låter markägaren ta ut granen, helst i 2 steg. Vid stormen Gudrun föll en del gran i området och dessa ytor utgörs idag av björksly och planterad gran med uppslag av björk. Dessa delar får vara med av arronderingsskäl och ska utvecklas mot ädellövskog. Det finns även ett betydande inslag med sumpskog som domineras av gran men med inslag av lövträd, ffa al , och med ett ymnigt mosstäcke. Det finns rikligt med lågor och torrträd med en fin skorplavflora på de äldre träden i kanten av sumpskogsområdet. En stor del av detta område är utpekat som nyckelbiotop i skogsstyrelsens inventering med undantag av området längst upp i nordöstra hörnet som endast är angett som sumpskog. Även detta område är en fin sumpskog med äldre gran med lövinslag och ett mycket välutvecklat mosskikt. Det ger ett mycket fint intryck men enligt skogsstyrelsen finns det inga rödlistade arter just i denna del. Med tanke på att området är mycket blött och att det ligger i nära anslutning till värdekärna för ädellöv så är det direkt olämpligt att det avverkas. Skulle i så fall innebära att nyckelbiotopen blir exponerad vilket kan missgynna de lavar och mossor som förekommer på bokarna. Det kommer även att skapa skador på marken vilket påverkar hela sumpskogsområdet. Området ligger knepigt till och är svårt att inte ta med i ett ev. reservat. Blir svårt för markägaren att komma till att sköta skogen utan att övriga området skadas.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Skåne län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
27,49
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
28,99
Areal totalt (hektar)
29,02
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg