Hundtjärnliden

Beskrivning
Reservatet består huvudsakligen av produktiv skogsmark med äldre gran och tallskog som i delar av reservatet är uppemot 180 år. I den nordostvända sluttningen växer högproduktiv grandominerad skog. I dessa delar är marken mycket bördig vilket avspeglas i den rika kärlväxtfloran som finns i fältskiktet. Längst i söder är marken något magrare och skogen övergår till att vara talldominerad. Reservatets skogar har till stora delar påverkats av den gallring som markägaren genomförde 2012-2013. I de gallrade områdena finns ett kraftigt uppslag av lövträd framförallt asp och det förekommer spridda kvarlämnade gamla träd, lövträd och död ved.

I reservatets sydostliga delar finns två insprängda hällmarker. Den södra är något mindre och omges helt av genomgallrad tallskog som har ett visst inslag av lövträd. Den större hällmarken omges av äldre granskog med naturskogsstrukturer som liggande och stående död ved, skiktning och viss spridning i ålder och diameter. Hällmarken i sig har höga naturvärden som är knutna till inslaget av äldre tallar på uppemot 200 år och den låga påverkansgraden. Uppe på den större hällmarken kan man som besökare få en riktigt fin vy över det omgivande älv landskapet. Den omgivande granskogen karaktäriseras av naturskogsstrukturer som allmän tillgång på liggande och stående död ved, tydlig spridning i diameter samt viss spridning i ålder.

Sluttningens nedre delar karaktäriseras av den sluttande mycket bördiga marken samt av ett antal djupt nedskurna raviner med gammal granskog och allmän förekomst av trådbrosklav. Ravinmiljöerna har mycket höga naturvärden och ger området en tydlig karaktär. Nere i ravinbottnarna ligger döda träd kors och tvärs och riktigt gamla och stundtals senvuxna granar står spridda. Ravinerna har en speciell miljö med hög luftfuktighet och utgör viktiga livsmiljöer för flera hotade arter bland annat trådbrosklav. Högre upp på åsarna finns i vissa delar större inslag av grövre aspar bland annat med fynd av stiftgelelav och stor aspticka.

En karaktär som är genomgående för hela reservatet är det stora lövträdsinslaget. Det finns en äldre generation av lövträd i stora delar av reservatet och även kraftigt föryngring av lövträd i de delar av objektet som är påverkat av huggningar. Detta skapar förutsättningar för att en ny generation av lövträd ska växa in. Självgallring pågår i delar av reservatet och på sikt kommer området att ha en god kontinuitet av död ved, framförallt av gran men även lövträd.

Hundtjärnlidens naturreservat har stor betydelse för flera sällsynta och rödlistade arter som är beroende av gamla naturskogar. Vid inventering har bland annat följande arter påträffats (Hotkategori enligt ¿Rödlistade arter i Sverige 2010¿ Gärdenfors m fl. inom parentes): doftskinn (NT), gammelgransskål (NT), stor aspticka (NT), ullticka (NT), lunglav (NT), trådbrosklav (EN), garnlav (NT), småflikig brosklav (NT), stiftgelélav (NT), aspgelélav (NT), violettgrå tagellav (NT), ormbär, torta, ögonpyrola, tretåig hackspett (NT), duvhök, koltrast, grå flugsnappare, knipa, trädkrypare, grönsiska, större hackspett, järpe, rödvingetrast.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
65,82
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
70,87
Areal totalt (hektar)
70,88
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg