Svinamadsbäcken

Beskrivning
Beskrivning ur Myrskyddsplanen:

Svinamadsbäckens och dess omgivning utgörs av ett ovanligt stort våtmarkskomplex. Våtmarkerna är grunda, terrängföljande och består av fukthedar, fuktängar, mossar och kärr. I området finns en bäck med ett slingrande och relativt oskadat lopp. Bäcken spelar en central roll för områdets hydrologi och vegetationen längs den är rik. Där växer bland annat ängsnycklar, gökblomster och krokvitmossa.
Spår av hävd är tydliga. Stora delar av området har betats och kärrspira, stagg och slåttergubbe växer i de hävdade partierna. Området ingår ie tt ålderdomligt landskap, en rest av det gamla hedlandskapet på Hallandsåsen med fäladsmarker, såväl torra, fuktiga som blöta.
Det är viktigt att hävden i området fortsätter. Myrskyddsobjektet avvattnas via Truedsbäcken via en markerad ravin.
I lövskogarna kring kärret i nordost förekommer kvistlav. Våtmarkerna är ovanligt lite påverkade av ingrepp. I myren finns endast några äldre ägogränsdiken.
Fastmarker är till stora delar planterade med gran.

Rollstorp 1:4
Fastigheten karaktäriserars av ett småbrutet ålderdomligt odlingslandskap. De centrala delarna hävdas fortfarande och är därmed öppna, medan övrig del har är utan sentida hävd. I öster (där en avverkningsanmälan lämnades in till SKS i november 2011) uppvisas tydliga spår av ett gammalt utmarksbete såsom flestammiga träd, vidkroniga träd, buskrikedom (enbuskar mm)och ett karktäristiskt hävdgynnat fältskikt. En varierad topografi innebär att den torrare ljungheden övergår i fukthed, fuktäng och kärr. I dagsläget är det dock kraftigt igenväxt, inslag av död ved är på sina håll påtagligt. Trädskiktet karkatäriseras av tall, bok, apel, björk, ek, asp och sälg. Flera träd ingår i ÅGP´s inventering av Skyddsvärda träd.

2012-10-12:
Utvidgningen med fyra fastigheter omfattar ett stort våtmarkskomplex och torrare backar som tydligt uppvisar spår av hävd. Delar av markerna hävdas på ett föredömligt sätt fortfarand, medan andra delar är stadd under igenväxning. Rikkärret har nyligen restaurerats med hjälp av ÅGP. I området finns även flera alsumpskogar klassade som nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt. Värdefulla strukturer är bland annat grova gamla bokar, tallar och björkar som växt upp i ljusa miljöer, rikt buskskikt, alsumpskogar (rankstarr, gullpudra, kärrfibbla, kransrams) rikkärr (Käppkrokmossa, loppstarr, majnycklar+21 ytterligare indikatorarter) .
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Hallands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
100,43
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
133,25
Areal totalt (hektar)
133,13
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg