Råstasjön

Beskrivning
Råstasjöns naturreservat omfattar Råstasjön med omgivande natur i centrala Solna. Reservatet ansluter i väster till Lötsjön-Golfängarnas naturreservat i Sundbyberg, och tillsammans bildar de ett större sammanhängande naturområde med stor betydelse för det tätortsnära friluftslivet.

Råstasjön är en av de mest värdefulla fågelsjöarna i länet med många häckande sjöfågelarter och en livskraftig skrattmåskoloni. Under våren kan man njuta av fågelsång från träd, buskar och vassar och se fågelungar av flera sjöfågelarter på nära håll. Under vintern uppehåller sig många arter här tack vare goda förutsättningar för födosök och tillgång till öppet vatten. Vår och höst rastar flyttfåglar i området. Sjön är också livsmiljö för stormusslor och en god reproduktionslokal för fisk.

Området runt Råstasjön har stora värden för friluftsliv och rekreation. Det utgör ett viktigt promenad- och motionsstråk och är lätt att röra sig i tack vare ett välutvecklat nät av gångvägar och mindre stigar. I söder finns gräsmattor för vistelse och picknick. Här har Solna stad även skapat möjligheter till stadsodling för privatpersoner. I anslutning till området finns minigolfbanor, en tennishall med ett mindre utegym och en konstgräsplan för fotboll. I reservatets norra delar finns goda möjligheter att uppleva natur med artrik flora och fauna, som blommande lundväxter, fladdermöss och olika groddjur.

Områdets sammanhängande löv- och blandskog med omväxlande täta och mer öppna partier och inslag av död ved är viktiga för artrikedomen i området. Lövskog dominerar norr om sjön, i nordväst med förekomst av gamla tallar, grova ekar och andra grova lövträd. Tallarna är de äldsta träden kring sjön. De är minnen av den trädklädda betesmark som omgav sjön fram till i början av 1900-talet. De är även biologiskt värdefulla, flera med påväxt av den rödlistade vedsvampen tallticka. Ekarna etablerade sig senare och bedöms som äldst vara kring 100 år. De börjar bli grova och få värden för insekter, fladdermöss och fåglar. Värdefull sumpskog ligger närmast sjön, med bland annat gamla alar. Trädens håligheter utgör boplatser för fåglar och fladdermöss. Videbuskar växer också i strandzonen. Här finns småvatten som är till nytta för groddjur och för fågellivet.

Söder om sjön finns också fina trädmiljöer, med gamla ihåliga träd och en del död ved. Öppen mark som hävdas söder och väster om sjön har värdefull flora. Vid Råstasjöns södra strand finns den så kallade Råstahällen, en berghäll med tre korsande isräffelsystem, som visar inlandsisens rörelseriktning i Stockholmsområdet under tre olika faser av istiden. Råstahällen är skyddad som naturminne sedan 1977.

Råstasjön är en grund lerslättsjö med vassar, kantad av fuktäng och fuktlövskog. Sjöns största djup är omkring fyra meter och medeldjup är ungefär två meter. Södra delen är djupast. Merparten av sjön har mjukbotten, men i den södra delen finns även hårdbotten.
Länk
Förvaltare
Solna kommun
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
13,13
Areal vatten (ha)
17,53
Areal land (ha)
22,28
Areal totalt (hektar)
39,77
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg