Närsberget

Beskrivning
I de fuktigare partierna växer granskog och mindre stråk med lövskog. Tallskog breder ut sig på ljusa, torra tallryggar. Reservatet ligger i en småkuperad bergssluttning med fukthål, moränknölar och storblockiga partier. Här finns många skrymslen och vrår som nyttjas av olika arter. Några av dessa är rosenticka, asphättemossa, lunglav, stuplav, grönpyrola och nattviol.
En liten skogsbäck, Orslan sneddar genom reservatet och i den norra delen ligger Nastutjärn. Här finns både abborre, gädda och mört. På omgivande småmyrar blommar skvattram, rosling och hjortron.
Har du tur kan du få syn på tjädern som spelar i tallskogen eller lavskrikan, som har sin södra utbredningsgräns här vid Närsberget. Den trivs i skogar med mycket lav på träden. En vårdag kanske du ser den tretåiga hackspetten fullt upptagen med att dricka sav från en granstam. Här finns också järpe, den minsta av skogshönsen, med sin karaktäristiska tunna vissling.
Närsberget beslutades 2003 men utökades 2017 och består nu av drygt 74 hektar.
Beskrivning av utökningen: En barrblandskog med gamla träd och död ved. Utspritt i området finns storvuxna äldre tallar med grova grenar. Bitvis blockig terräng, mycket hänglavar. I norr är det fuktigare med mer senvuxna granar med kattfotslav och gammelgranslav.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Dalarnas län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
71,29
Areal vatten (ha)
1,07
Areal land (ha)
73,23
Areal totalt (hektar)
74,34
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg