Vikskvarn

Beskrivning
Reservatsområdet sträcker sig söderut från Almesåkrasjön, 2,5 km utmed Storkvarnån. Ån skär genom den geologiskt intressanta Almesåkraformationen. Almesåkraformationen är en serie av sedimentära och omvandlade bergarter. Större delen av området är bevuxet med barrblandskog, ofta med naturskogskaraktär. På höjderna dominerar tall och det är gott om senvuxna träd. Naturvärdena är kopplade till det sena skogstillståndet och till den ostörda miljön som helhet. Rasbranterna bildar en näringsrik miljö skyddad från vind och sol. På flera platser finns en artrik och frodig lundväxtlighet med trolldruva, tandrot och hässlebrodd. I södra delen finns utmed ån lövsumpskogar och källor med stora biologiska värden. Området hyser en mängd lavar och mossor, till exempel aspgelélav, broktagel, brunpudrad nållav och dunmossa.

Storkvarnsån har bedömts ha högt naturvärde. Betydande delar av ån har klassificerats som potentiell nyckelbiotop och de nedre delarna har strömmande sträckor. Ån hyser utter samt en artrik bottenfauna med flera sällsynta nattsländelarver.

De kulturhistoriska lämningarna består bland annat av kvarngrunder och dammvallar.

Området bjuder på storslagen natur och nyttjas redan i stor omfattning för det rörliga friluftslivet. Vandringleden Höglandsleden går genom reservatet längs med ån. Området tillhör de klassiska studielokalerna för berggrundsgeologi.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jönköpings län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
62,22
Areal vatten (ha)
1,75
Areal land (ha)
70,56
Areal totalt (hektar)
72,37
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg