Låjssa

Beskrivning
Låjssa är ett bevarat avsnitt av ett större dödislandskap vid Sotaure, ca 35 kilometer nordost om Jokkmokk. Området är småbrutet med åsar och tallbackar med ett stort antal insprängda klarvattentjärnar som till stor del omges av gammal urskogsartad tallskog.
Skogen i Låjssa är övervägande urskogsartad. I norra delen av området dominerar storvuxen, gammal tallskog. Åldern på träden ligger mestadels kring 200 år med inslag av träd som är 300-400 år och i vissa fall till och med upp till imponerande 500 år. Här finns rikligt med grov död tallved, både vridna rotvältor och gamla lumpade stockar som fällts med yxa för över 100 år sedan. Nord-nordost om sjön Låjssa kan man även hitta fuktigare delar där skogen istället domineras av urskogsartad barrblandskog. Även skogen i den sydligaste delen håller genomgående höga till mycket höga naturvärden. Skogen här består främst av urskogsartad tallskog som i svackor och bäckdråg övergår till granurskog. Förekomsten av såväl 250-300 åriga tallar som av död ved i alla former är överlag god till riklig.
På toppen av berget Auvakkovaara växer en naturligt gles och lågvuxen gran- och tallurskog. Skogen längre ner i sluttningen av berget är något mer påverkad och det förekommer spår av plockhuggning men skogen har fortfarande en hög grad av naturlighet. De många tjärnarna som finns i reservatet är ett karaktärsdrag för Låjssa och vid foten av Auvakkovaara, i kanten av en grund tjärn, strömmar grundvatten upp till ytan och bildar en kallkälla.
Runt den stora sjön Låjssa är skogen något mer påverkad av återkommande plockhuggningar vilket har gjort att det är något glesare mellan naturvårdselementen här. Trots det finns här ändå höga naturvärden i form av lång trädkontinuitet, spridda 250-åriga tallöverståndare och grova tallågor. Centralt i reservatet rakt norr om sjön Låjssa finns ett område med yngre sandtallskog.
Bilden av Låjssas skogar som urskogslika och med en lång kontinuitet av orördhet och naturlig dynamik bekräftas av de fynd av rödlistade arter som påträffats i området. Bland annat har de hotade arterna urskogsporing, tallstockticka, taigaskinn och kristallticka påträffats. Även den sällsynta laven ringlav och skalbaggen reliktbock har sin hemvist här. Lavskrikan är karaktärsfågel i Låjssa och den kommer ofta mycket nära när man sitter och fikar eller stannar upp på sin vandring i skogen. Spår av tretåig hackspett finns i hela området.
I området finns flera kända forn- och kulturlämningar som skvallrar om att det funnits människor i Låjssa under lång tid, bland annat kan man stöta på gamla härdar och barktäkter i gamla tallar. Landskapet är mycket naturskönt och strövvänligt, varför det har stora kvalitéer som friluftsområde. De många sjöarna och klarvattentjärnarna gör även området attraktivt för fritidsfiskare.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
374,02
Areal vatten (ha)
165,02
Areal land (ha)
496,37
Areal totalt (hektar)
661,55
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg