Svalstaskogen

Beskrivning
Området uppvisar en stor variation i biotoper med barrnaturskog, hällmarkskog och sumpskog. Den rika förekomsten av signalarter, rödlistade arter och strukturer visar på områdets höga naturvärden och stora betydelse för den biologiska mångfalden. I området finns tre nyckelbiotoper och ett objekt med naturvärden registrerade. Den största nyckelbiotopen är belägen i områdets nordöstra del. Denna del består av barrnaturskog och ett stråk med gransumpskog som löper längs biotopens östra gräns. Trädskiktet domineras av senvuxen gran och gammal tall med inslag av björk och al. Död ved förekommer rikligt och här finns en rik förekomst av hänglavar. I nyckelbiotopen finns 19 signalarter och rödlistade arter registrerade. Bland annat kattfotslav, flera korktaggsvampar, ullticka, och bägge arterna fjällig taggsvamp, både den som växer med gran och den som växer med tall. Nyckelbiotopen i nordväst är en barrnaturskog som domineras av gammal gran- och tallskog med inslag av björk och al. Området har varit opåverkat av skogliga åtgärder under lång tid och har i dag naturskogskaraktär. Vissa granar har imponerande dimensioner, trädhöjd och åldrar. Död ved i form av torrträd är vanligt förekommande. I området finns stråk med sumpskog med visst lövinslag. Här hittar man bland annat tallticka, knärot och grönpyrola. Nyckelbiotopen mellan de tidigare nämnda utgörs av en talldominerad blandsumpskog med en ålder av ca 150 år. Skogsskötsel har inte bedrivits i området och det är inte utdikat. I västra delen finns ett naturavsnitt med inslag av rikkärr. Död ved finns i form av torrträd och lågor. Här finns bland annat tallticka och grynig blåslav. Söder om den västra nyckelbiotopen finns ett naturvärdesobjekt registrerat. Denna del utgörs av hällmarksskog med olikåldrig tall med en ålder mellan 75-150 år.

Inom området finns två fornlämningar registrerade. Sörmlandsleden passerar igenom hela området, från nord-ost till syd-väst, vilket stärker områdets värde för det rörliga friluftslivet. Reservatet är inte direkt lättillgängligt förutom Sörmalndsleden eftersom inga öppna vägar leder fram till området.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Södermanlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
36,04
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
41,96
Areal totalt (hektar)
41,96
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg