Hässlebacken

Beskrivning
Naturreservatet består av betesmarker och skog tillhörande ensamgården Hässlebacken i östra Ljungby kommun. Området gränsar i nordost till naturreservatet Målaskogsberg, som består av betesmarker, slåtterängar, ädellövskogar och sumpskogar. Betesmarkerna i Hässlebacken är belägna kring gårdscentrat, som är avstyckat som en privatbostad med tillhörande ekonomibyggnader. Skogen är belägen i naturreservatets östra del och består dels av blandskog på fastmark, dels av sumpskog på torvmark.

Betesmarkerna ligger på en höjd och terrängen är överlag småkuperad med före detta åker och äng sammanvävda i vad som idag är en sammanhängande betesmark. De gamla åkrarna är små och oregelbundet formade och har på vissa ställen kraftiga terrasskanter, vilka vittnar om jordbearbetning under mycket lång tid. Vällagda rösen och en bevarad linbastu finns också i inägomarken. Betesmarkerna är trädklädda med hög andel ädellövträd. På lönn växer bl.a. lunglav, vilken vittnar om lång kontinuitet på äldre lövträd.

Söder om betesmarken finns grandominerad yngre skog som är påverkad av skogsbruk och där huvuddelen av trädskiktet ska avverkas för att ge plats åt ytterligare betesmark.

I reservatets östra del dominerar tallskog på torvmark i det så kallade ¿vinterkärret¿. På flygfotot från 1957 syns torvgravar i detta område och 15 torvlador står vid denna tid utspridda i området. Skogen är i denna del alltså uppkommen efter 1957. De delar av tallsumpskogen som inte varit föremål för torvtäkt är äldre och har höga naturvärden. I nordost, på gränsen mot naturreservatet Målaskogsberg, ligger Hässlebackagöl som är en mindre myrsjö omgiven av öppen våtmark och sumpskog.

Slutligen finns i sumpskogen ett höjdparti med fastmark där en äldre barrblandskog ligger centralt, med yngre planterade granskogar i norr och söder. Målsättningen med detta område är att på sikt skapa äldre skog med högre lövandel genom att den planterade granskogen avverkas och självföryngras med löv- och talldominerad skog som ansluter till den befintliga värdekärnan.

Skötselåtgärderna i naturreservatet syftar till att bevara och restaurera områdets naturvärden för att på sikt skapa ett sammanhängande område där värdekärnorna befinner sig i kontakt med varandra och där arterna kan sprida sig inom området utan fragmenterande gränser. Reservatet ska på sikt också fungera som en spridningskälla för hotade arter till det omgivande landskapet.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Kronobergs län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
19,15
Areal vatten (ha)
0,09
Areal land (ha)
24,66
Areal totalt (hektar)
24,80
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg