Jällabjär

Beskrivning
Området utgörs av ett förhållandevis stort sammanhängande mosaikartat betesmarksområde med en lång kontinuitet som beteshävdad mark vilket skapat förutsättningar för en rik biologisk mångfald. Variationen i förekomsten av träd- och buskskikt skapar många olika miljöer som ger en god förutsättning för ett rikt fågelliv med arter såsom törnskata, hämpling, buskskvätta och ärtsångare. Fältskiktet utgörs av en hedartad vegetation med arter såsom revig blodrot (VU), borsttåg (NT), granspira (NT), slåttergubbe (VU), blodrot, stagg, ljung, blåsuga och fårsvingel och domineras av naturtyperna Enbuskmarker nedanför trädgränsen (5130) och Ris- och gräshedar nedanför trädgränsen (4030). Områdets betesmarker hyser även en intressant funga med arter som trådvaxskivling (VU), praktvaxskivling (NT) och rosennopping (EN).

De skogliga delarna i naturreservatet domineras av klibbalskog och bokskog men det finns även betydande inslag med ung ekskog. Delar av klibbalskogen utgörs av naturtypen svämlövskog (9750) med en relativt hög artrikedom med arter som skogsfräken, skogsnäva, bunkestarr, kärrviol och kabbleka. Bokskogen på basaltkuppen utgörs av näringsrik bokskog (9130) som är olikåldrig, delvis översluten, och med inslag av grova träd (utmarksskog). Bokskogen hyser en stor mängd död ved och utgör en viktig livsmiljö för bl a lavar och svampar såsom rosa lundlav (VU), bokvårtlav (NT), bokkantlav (NT), stiftklotterlav (NT), Orangepudrard klotterlav (NT), skillerticka (EN), sydlig sotticka (EN) och koralltaggsvamp (NT). Fältskiktet är relativt sparsamt i bokskogen men arter som gulplister, gulsippa, vitsippa, desmeknopp (NT) och smånunneört förekommer. Skogen utgör även en viktig livsmiljö får fågellivet, t ex för stenknäck, gröngöling (NT) och spillkråka (NT).

Området utmärker sig genom sin förekomst av en lövskogsbeklädd basaltkupp som är en utslocknad vulkankägla.

Det finns två markerade stigar inom naturreservatet. Skåneleden går dessutom genom området och i anslutning till denna finns en rastplats med vindskydd, eldstad och möjlighet att tälta. Det finns två parkeringsplatser och i anslutning till den södra parkeringen finns det toalett, bänk och bord.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Skåne län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
105,72
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
148,25
Areal totalt (hektar)
148,22
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg